Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH: Archeologický výskum k obchvatu za 2,5 mil. eur robia bez súťaže

Na archívnej fotografii Pavol Zajac. Foto: TASR/Martin Baumann

Upozornila na to dnes mimoparlamentná strana KDH, podľa ktorej robí tento výskum malá firma z Rimavskej Soboty. Vyzvala preto kontrolné orgány aj ministra dopravy, aby sa na tieto dodatky pozreli.


Bratislava 7. septembra (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zazmluvnila archeologický výskum na obchvate Bratislavy za viac ako 2,5 milióna eur dodatkami bez súťaže. Upozornila na to dnes mimoparlamentná strana KDH, podľa ktorej robí tento výskum malá firma z Rimavskej Soboty. Vyzvala preto kontrolné orgány aj ministra dopravy, aby sa na tieto dodatky pozreli.

Plytvanie verejnými zdrojmi pri výstavbe diaľnic prostredníctvom archeologických výskumov naznačujú podľa kresťanských demokratov aj verejne dostupné dodatky zmlúv z roku 2015 medzi NDS a firmou Dopravoprojekt na tento druh prác v sume 2,563 milióna eur bez DPH. Tvrdia, že v pôvodnej súťaži na projektovú dokumentáciu pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 sa archeologický výskum nenachádzal a nebol súčasťou súťažných podmienok.

Tieto práce boli zazmluvnené dodatkom k zmluve bez súťaže. To znamená, bez súťaže, dodatkami k zmluvám v minulom roku zazmluvnili viac ako 2,5 milióna eur na archeologický výskum,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda KDH Pavol Zajac.

Ako dodal, ocenenie prác bolo v dodatkoch vyčíslené sadzbou od 22 do 45 eur za hodinu. Napríklad v lokalite Kvetoslavov malo byť zadefinované, že sa tam bude pracovať 34.000 hodín. „To znamená, že 30 ľudí by muselo dennodenne len v tejto lokalite pracovať 6,5 mesiaca. Týmto spôsobom dospeli v lokalite Kvetoslavov k sume skoro 900.000 eur bez DPH,“ spresnil Zajac.

Keďže na tento archeologický výskum sa neuskutočnila súťaž, verejnosť podľa hnutia nepozná firmu, ktorá ho realizuje. „Podľa našich informácií robí tento výskum malá firma z Rimavskej Soboty, ktorej v minulom roku narástol objem tržieb o 530 %,“ podčiarkol jeho podpredseda s tým, že v prípade poctivej súťaže diaľničiarov mohol štát na tomto výskume ušetriť viac než 2 milióny eur.

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na rôzny prístup štátu k archeológii poukázali kresťanskí demokrati tlačovou konferenciou v nových barokových záhradách pri Bratislavskom hrade, kde bolo predtým veľké archeologické nálezisko. „Na jednej strane sme schopní odviezť vzácne rímske stavby a na druhej strane na miestach, kde možno len dedo vysypal z dvora svoj neporiadok, tam bude investovať štát obrovské peniaze do archeológie. Budú sa platiť státisíce eur za brožúrky o nálezovej situácii, ktorá v zásade nebude žiadna,“ zdôraznil šéf KDH Alojz Hlina.

Strana vyzvala Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad SR, aby skontrolovali spôsob obstarania archeologického výskumu pri obchvate Bratislavy a efektívnosť použitia verejných financií. Od nového ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) chce, aby dodatky preveril a vyvodil personálnu aj hmotnú zodpovednosť voči svojim podriadeným.