Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KDH chce rokovať o spoločnom postupe opozície pri voľbe riaditeľa RTVS

Pavol Abrhan (KDH) Foto: TASR/Tomáš Halász

Poslanec KDH Pavol Abrhan 18. júla uviedol, že na verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS sa chcú zúčastniť aj kresťanskí demokrati, na samotnej voľbe však nie.

Bratislava 23. júla (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie chce rokovať s ostatnými opozičnými stranami o spoločnom postupe pri voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Po dnešnom rokovaní predsedníctva strany to pre TASR povedal jeho člen Peter Bobula.

"Aj o tom bola reč," odpovedal na otázku, či dnes členovia predsedníctva rokovali o postoji KDH k voľbe šéfa RTVS. K definitívnemu rozhodnutiu o tom, či sa zúčastnia na hlasovaní a ak, tak akým spôsobom, zatiaľ členovia predsedníctva nedospeli.

"Budeme ešte v tomto smere rokovať s ďalšími opozičnými stranami o prípadnom možnom spoločnom postupe. Radi by sme náš postoj koordinovali," dodal Bobula. Dnes poobede bude podľa neho o tejto otázke rokovať aj poslanecký klub KDH.

Poslanec KDH Pavol Abrhan 18. júla uviedol, že na verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS sa chcú zúčastniť aj kresťanskí demokrati, na samotnej voľbe však nie. "Nechceme hlasovať o voľbe nového generálneho riaditeľa z dôvodu, že sme presvedčení, že generálna riaditeľka, pani Zemková, nebola odvolaná v súlade so zákonom," povedal vtedy Abrhan.

Prihlášky do voľby na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska doručilo do uzávierky 17. júla mediálnemu výboru parlamentu 11 kandidátov - Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt, Jozef Zima, Štefan Dlugolinský a Marián Ostatník.

Formálne podmienky, aby mohli postúpiť na verejné vypočutie, ktoré sa bude konať v pondelok 30. júla, splnili Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima a Marián Ostatník. Dlugolinský a Ruppeldt boli vyzvaní, aby chýbajúce dokumenty doplnili do termínu vypočutia.