Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

KDH chce v EP presadzovať silné Slovensko v bezpečnej Európe

Na snímke v popredí europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann hovorí k novinárom počas tlačového brífingu po zasadnutí celoslovenskej rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) pred voľbami do Európskeho parlamentu, 20. apríla 2024 v Trenčíne. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Líderka kandidátky kresťanských demokratov a súčasná europoslankyňa Miriam Lexmann priblížila, že hnutie má záujem posilniť úlohu Slovenska v EÚ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Trenčín 20. apríla (TASR) - Kresťansko-demokratické hnutie (KDH) ide do júnových volieb do Európskeho parlamentu (EP) s programom zameraným na silné Slovensko v bezpečnej Európe. Informoval o tom po zasadnutí celoslovenskej rady KDH v sobotu v Trenčíne líder kresťanských demokratov Milan Majerský.

"Ak nebude silné Slovensko a bezpečná Európa, celý projekt Európskej únie (EÚ) je nám nanič. Bezpečná Európa bude podľa neho vtedy, keď ju vrátime občanom," vyhlásil Majerský s tým, že KDH je toho bezpečnou zárukou.

Majerský tvrdí, že z projektu EÚ sa často vytratila suverenita, mier a prosperita, pričom sa stávali rôzne veci, ktoré spochybnili celý projekt. Z Bruselu podľa neho prichádzali "mnohé nezmysly, ktoré boli odtrhnuté od reality" a nechápali ich ani obyvatelia na Slovensku. "KDH má jasnú odpoveď na problémy ľudí a ich bezpečnosť," ozrejmil.

Líderka kandidátky kresťanských demokratov a súčasná europoslankyňa Miriam Lexmann priblížila, že hnutie má záujem posilniť úlohu Slovenska v EÚ, bezpečnosť EÚ a to, aby EÚ chránila dôstojnosť každého človeka v Únii. "Chceme sa venovať potrebám a problémom ľudí. Chceme, aby sa EÚ zasadzovala za bezpečnosť občanov," vysvetlila Lexmann a poukázala na geopolitické krízy.

Kresťanskí demokrati sa budú podľa Lexmann zasadzovať aj za riešenia narastajúcej chudoby naprieč EÚ či posilnenie spoločného trhu a slovenskej ekonomiky. KDH chce podľa jej ďalších slov riešenia, ktoré nebudú hnať Slovensko do izolácie, rovnako sa zasadí za to, aby v EÚ nepretláčali žiadne ideologické riešenia v kultúrno-etických témach, a chce nájsť možnosti, ako prehodnotiť príliš ambiciózne zelené ciele a chrániť životné prostredie tak, aby to nebolo v rozpore s ekonomickými záujmami a ochranou poľnohospodárstva a bezpečnosti potravín.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.