Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva Čisláka,aby zastavil rast výdavkov na leteckých záchranárov

Ján Figeľ, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo zdravotníctva chce podľa KDH zvýšiť ročné výdavky na leteckú záchrannú službu o 3,5 milióna eur, čo znamená 60-percentný nárast.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva chce podľa KDH zvýšiť ročné výdavky na leteckú záchrannú službu o 3,5 milióna eur, čo znamená 60-percentný nárast. Upozornil na to predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa KDH môže byť za takýmto neštandardným nárastom buď "zbabraný" tender na leteckých záchranárov spred dvoch rokov či ďalší "kšeft v zdravotníctve pod taktovkou Smeru-SD".

Figeľ preto vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (Smer-SD), aby zastavil pripravované cenové opatrenie. Zároveň, aby zverejnil dôkladnú analýzu pripravovaných krokov a tiež, ak sa na základe analýzy preukáže, že je také veľké zvýšenie potrebné, tak nech vyhlási nový tender na leteckú záchrannú službu. "Ak tak minister Čislák neurobí, predseda vlády Robert Fico by ho mal z jeho funkcie odvolať, a nielen pre toto konanie," zdôraznil Figeľ.

KDH upozornilo, že podľa návrhu cenového opatrenia ministerstva zdravotníctva by mal od novembra tohto roku dostať poskytovateľ leteckej záchrannej služby ročne o 3,5 milióna eur viac. Po novom by tak najbližšie štyri roky získal ročne takmer 11 miliónov eur. KDH pritom upozornilo, že tender na leteckých záchranárov určený na obdobie šiestich rokov prebehol len pred dvoma rokmi. "To sa niektoré veci nevedeli, nepredpokladali alebo to bol úmysel?" kládol otázky Figeľ.

Ministerstvo totiž odôvodňuje zvýšenie ročných výdavkov na leteckých záchranárov podľa KDH tým, že je potrebná obnova leteckého parku, či tým, že od roku 2005 nedošlo k úprave odmeňovania leteckej záchrannej služby. Podľa kresťanských demokratov však tieto informácie malo ministerstvo aj pred dvoma rokmi.

Okrem toho, keby sa zohľadnila inflácia od roku 2005, znamenalo by to podľa KDH nárast o 22 percent. "Tak prečo sa paušálna úhrada zvyšuje až o 60 percent?" pýtal sa tiež expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor. Rovnako sa podľa neho cena za letovú minútu zvyšuje o 13 percent. "Vývoj cien palív a pohonných látok, ktoré do platby za letovú minútu vstupujú, nebol za posledné dva roky od tendra až taký dramatický," dodal Faktor.

KDH chce o tejto téme diskutovať aj na pôde parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Ak sa však ukáže, že je potrebné rokovanie, či už mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, alebo pléna ako celku, tak sú kresťanskí demokrati pripravení iniciovať aj takýto krok. "Zvážime ďalšie kroky podľa toho, čo urobia tí, ktorí majú moc, ako s ňou budú nakladať. Či zakrývať, alebo odkrývať problémy a kauzy," doplnil Figeľ.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na vyhlásenie KDH uviedlo, že ročné platby pre leteckú záchrannú službu sa zvyšujú po dôkladnej ekonomickej analýze, ktorú vie rezort doložiť. Hovorca ministerstva Peter Bubla ďalej skonštatoval, že dôvodom na zvýšenie cien za poskytovanie zdravotnej starostlivosti ambulanciami vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) je, že súčasné ceny nepokrývajú v dostatočnej miere ekonomicky oprávnené náklady.

Vedenie spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), ktorá prevádzkuje sedem staníc VZZS na Slovensku, tvrdí, že žiadosti o zvýšenie financovania VZZS adresovali ministerstvu zdravotníctva aj zdravotným poisťovniam opakovane od roku 2007 až po súčasnosť. "To aj počas obdobia, v ktorom ministerstvo viedol nominant KDH Ivan Uhliarik. Na tieto žiadosti ministerstvo zdravotníctva pod vedením pána Uhliarika oficiálne ani raz neodpovedalo," informoval TASR Zuzana Turočeková z ATE.

Podľa jej slov sa so žiadosťou v tomto období obrátila spoločnosť aj na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorú v tom čase viedol Marián Faktor. ATE tvrdí, že súčasnému vedeniu rezortu zdravotníctva poskytla všetky potrebné podklady a ukazovatele, na základe ktorých mohlo ministerstvo vykonať hĺbkový audit. "Jeho výsledky potvrdili opodstatnenosť požiadavky dofinancovania VZZS," podotkla Turočeková.

Podľa riaditeľa VZZS ATE Jána Kubošiho je požiadavka usporiadať nové výberové konania po úprave cenového výmeru VZZS prekvapujúca. "Naša spoločnosť nebola v minulých výberových konaniach jediným uchádzačom a predmetom výberových konaní na povolenie prevádzkovať VZZS neboli ceny. Od roku 2005 došlo šesťkrát k úprave cien pre pozemné záchranné služby a ani v jednom prípade nenasledovali nové výbery ich poskytovateľov," dodal Kuboši.