Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Majerský: Sme za lockdown pre všetkých s kompenzáciami

Na archívnej snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Buď hasíme oheň ako celok alebo nič, reagoval na prijaté opatrenia predseda KDH.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Mimoparlamentné KDH prijatú podobu lockdownu kritizuje. Považuje ju za "mačkopsa“. Potrebu zavedenia lockdownu kresťanskí demokrati síce chápu, ale pripomínajú aj nutnosť kompenzácií. SNS vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby sa začali zaoberať situáciou v zdravotníctve a využili financie na navýšenie platov lekárom a zdravotným sestrám, a nie na reklamy o očkovaní.

"Opatrenia musia byť spravodlivé a vykonateľné, inak nebudú účinné. Zdravotníctvo kolabuje, preto sme za lockdown pre všetkých s kompenzáciami. Ale mali by sme počúvať odborníkov, nie v napätej situácii ľuďom oznámiť, že niekoľkým sa vyhovie a iní nech to vydržia. Buď hasíme oheň ako celok alebo nič," reagoval na prijaté opatrenia predseda KDH Milan Majerský.

Vláda podľa KDH po dlhom čase rozhodovania nakoniec ustúpila viacerým skupinám a opäť neposlúchla odborníkov. Kresťanskí demokrati pripomínajú, že veriaci dostali mylný sľub, že kostoly nebudú zatvorené, pričom tento sa ruší ako súčasť balíka, kde vláda povolila pohyb a zhromažďovanie v iných oblastiach.

Líder KDH zdôrazňuje, že vzdelanie je pre spoločnosť nevyhnutné, ale dvojtýždňové prísnejšie opatrenia pre školy, ako ich navrhovali odborníci, by boli v tejto kritickej situácii pochopiteľné a dávali by lepšie vyhliadky na zastavenie hrozivého vývoja pandémie. "Polovičaté riešenia nikdy nie sú dobré. Nemusia priniesť žiadaný výsledok a zároveň vzbudzujú zbytočné napätie tým, že istá skupina ľudí sa vždy bude právom cítiť ukrivdená," uviedol Majerský. KDH zdôrazňuje, že akékoľvek obmedzenia môžu priniesť pozitívnu zmenu iba vtedy, ak nebude chýbať masívna motivácia k očkovaniu, pravdivá komunikácia, dodržiavanie opatrení, ich dôsledná kontrola a operatívne prehodnocovanie tých pravidiel, ktoré sú neprimerané a v praxi sa ukázali ako nefunkčné.

SNS vidí riešenie v tom, aby sa vláda starala o zdravotnícky personál a v rámci využitia rekreačných poukazov. Z nich by vláda mohla zabezpečiť relax, ale podľa názoru SNS aj dovzdelanie zdravotníckeho personálu na prácu s umelou pľúcnou ventiláciou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


"Dnes, keď nám zdravotnícke rady opustili vyčerpaní a vekovo dosluhujúci lekári, sa v preplnených nemocniciach ukázala neochota riešenia, ktoré sme ponúkli. Zdravotníci sa nedočkali odmeny za vykonanú prácu, a tak dnes nemocnice kolabujú," tvrdí mimoparlamentná strana.

Upozornila, že za kolapsom nemocníc je aj nezvládnutá prvotná liečba pacientov. Pacient by mal podľa SNS okamžite dostať manuál na liečbu a balíček prvej pomoci, aby sa liečebný proces začal čo najskôr.

Tvrdí tiež, že by vláda mala požiadať o návrat zdravotníkov naspäť do nemocníc a ambulancií, aj s riešením finančných a iných benefitov.

Ďalšia mimoparlamentná strana Aliancia navrhuje, aby sa štát a kompetentné autority sústredili na tých, ktorí s očkovaním váhajú. "Ukážme im, ako je na tom ich imúnny systém, v akej miere je ich organizmus pripravený na stretnutie s ochorením COVID-19," nabáda Aliancia. V rámci konkrétnych opatrení navrhuje, aby testy na prítomnosť protilátok boli hradené zdravotnými poisťovňami a vzorky mohli byť odobraté v obvodných ambulanciách bez registrácie, zároveň, aby sa tieto testy stali súčasťou preventívnych lekárskych prehliadok.