Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Reakcie opozície na neodvolanie ministra vnútra Šutaja Eštoka

Na snímke zľava podpredseda NRSR Michal Šimečka a poslanec NRSR Jaroslav Spišiak (obidvaja Progresívne Slovensko) počas schôdze Národnej Rady SR, kde sa ho opozícia pokúsila odvolať 29. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

KDH kritizuje ministra aj za to, že nedokázal ukončiť vojnu v polícii a podľa hnutia sa vyhrážal sudcovi len preto, lebo nerozhodol tak, ako chcel on.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Progresívne Slovensko (PS) bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Michal Šimečka. Dôvody na odvolanie šéfa rezortu vnútra totiž podľa neho naďalej pretrvávajú.

"Veľmi pozorne budeme sledovať, čo robí minister vnútra. Pomsta, odveta, ktorú vykonáva na objednávku Roberta Fica, je z jeho konania zjavná," skonštatoval Šimečka.

Poznamenal, že hoci Šutaj Eštok zostáva ministrom, zostávajú platné aj dôvody, pre ktoré žiadali jeho odvolanie. Neodzneli totiž žiadne pádne argumenty, ktoré by dôvody na jeho odvolanie vyvrátili. "Sám minister ich nevyvrátil a kolegovia ho nedostatočne obhájili," povedal. Konanie a kroky ministra vnútra označil za hulvátske, arogantné a zastrašujúce.





Mikulec: Koalícia nás nepresvedčila, že Šutaj Eštok na svoj post patrí


Koalícia podržala ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vo funkcii, hoci sa jej nepodarilo argumentami presvedčiť o tom, že patrí na tento post. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Zdôraznil, že minister porušil zákon a svoju činnosť prispôsobil predvolebným sľubom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o pomste čestným vyšetrovateľom, ktorí vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD.

Mikulec na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že Šutaj Eštok pristúpil neeticky k vyhodeniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, kritizoval aj jeho prístup k vyšetrovateľom, tzv. čurillovcom. Koalícia ich podľa neho dehonestuje len preto, že vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD. Hoci sa teraz nepodarilo ministra odvolať, Mikulec avizuje, že to budú skúšať ďalej.

KDH: Minister vnútra rozdeľuje spoločnosť, hlasovali sme za jeho odvolanie

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) neukončil chaos, ktorý sľuboval ukončiť. Jeho konanie rozdeľuje spoločnosť, prehlbuje konflikty a prináša hanbu na medzinárodnej úrovni. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH preto hlasovali za jeho odvolanie. Minister ostáva vo funkcii, na jeho odvolanie sa v stredu nenašlo dostatok hlasov.

"Ministrovi stačilo len pár dní na to, aby svojimi krokmi a arogantným správaním presvedčil nás a aj celú verejnosť, že by mal vo svojej funkcii skončiť," uviedla v stanovisku Holečková. Šutaj Eštok podľa nej neprináša sľúbený pokoj, poriadok a riadne demokratické fungovanie inštitúcií.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas schôdze Národnej Rady SR, kde sa ho opozícia pokúsila odvolať 29. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


KDH kritizuje ministra aj za to, že nedokázal ukončiť vojnu v polícii a podľa hnutia sa vyhrážal sudcovi len preto, lebo nerozhodol tak, ako chcel on. "Minister bol síce akčný v hone na utečencov, ktorí neexistujú, no za celý čas vo funkcii nedokázal zdvihnúť telefón a zavolať šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov," doplnila šéfka klubu hnutia.

Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra hlasovalo v stredu len 61 poslancov zo 136 prítomných. Opozícia ho chcela odvolať za čistky v polícii, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila.



SaS: Šutaja Eštoka podržali ľudia, ktorým záleží na zahladení káuz


Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) podržali vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz. Sú do nich totiž zapletení buď oni sami alebo ľudia im blízki. Tvrdí to opozičná SaS, ktorej poslanci hlasovali za jeho odvolanie.

"Smer a SNS veľmi dobre vedia, aké kauzy sa začali počas predchádzajúcej vlády vyšetrovať a aký dopad to na nich malo. Aj preto im extrémne záleží na tom, aby bol na čele ministerstva vnútra človek, na ktorého sa môžu spoľahnúť," skonštatoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Šutaj Eštok sa stal podľa jeho slov symbolom pomsty premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Znamená to, že nič sa nebude diať a všetko bude pokračovať tak, ako si Robert Fico želá," doplnil.