Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KDH chce pacientom povedať, na čo majú nárok

Ján Figeľ Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nič lepšie neukazuje zlyhanie vlády jednej strany, Smeru-SD, ako stav slovenského zdravotníctva, uviedol dnes líder KDH Ján Figeľ.

Bratislava 1. marca (TASR) – Definovanie nároku pacienta na zdravotnú starostlivosť, nižšie doplatky seniorov a zdravotne postihnutých za lieky, osobná zodpovednosť manažmentov za hospodárske výsledky nemocníc či polmiliardové investície do budovania nových nemocníc. Kresťanskí demokrati okrem toho sľubujú voličom v rámci svojej predstavy o zdravotníctve dokončenie projektov ako eHealth, nový model odmeňovania nemocníc i hľadanie širokej zhody na dlhodobejšom smerovaní zdravotníctva.

"Nič lepšie neukazuje zlyhanie vlády jednej strany, Smeru-SD, ako stav slovenského zdravotníctva," uviedol dnes líder KDH Ján Figeľ. Poukázal, že za súčasného kabinetu sa nedarí pacientom, ale zvláštnym postavám ako teta Anka a masér Kostka. Upozorňuje, že ich príbehy sú len časťou celku hovoriacom o chorom sektore. "Pacienti majú problém s dostupnosťou i kvalitou zdravotnej starostlivosti. Zdravotníctvo sa stalo skôr synonymom alebo eldorádom korupcie. Je to veľmi zlé, pretože doplácame na to všetci," skonštatoval.

KDH chce posilniť postavenie pacienta, a to prostredníctvom definície nároku. Ľudia by mali vedieť, na čo, v akej lehote či akej vzdialenosti od bydliska majú z pohľadu poskytovania zdravotnej starostlivosti nárok. "Aby pacient nebol rukojemníkom systému, aby nebol odkázaný pri ceste za zdravotnou starostlivosti na zháňanie známych, vyvolávanie, pripadne dávanie úplatkov," vysvetlil expert strany pre zdravotníctvo Marian Faktor. Pripomenul tiež potrebu zmeniť odmeňovanie jednotlivých poskytovateľov v závislosti od ich výsledkov.

"Chceme nastoliť poriadok a prijať zhodu na tom, ako bude zdravotníctvo vyzerať o tri, päť alebo desať rokov," priblížil ďalej Faktor. Kresťanskí demokrati chcú tiež znižovať náklady dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých za lieky. Tí by podľa ich predstavy nemali za lieky doplácať viac ako euro mesačne. Plánujú tiež bojovať s korupciou a zaviesť opatrenia na lepšie hospodárenie s peniazmi v zdravotníctve. Tomu má pomôcť spomínaná osobná zodpovednosť manažmentov.