Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

KDH navrhuje detašované pracoviská cudzineckej polície pre utečencov

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny, z afrických krajín a krajín Blízkeho východu na košickej železničnej stanici. Košice, 8. marca 2022. Foto: TASR - František Iván

Ľudia trpiaci vojnou na Ukrajine k nám prichádzajú vyčerpaní, mnohí potrebujú psychologickú či inú pomoc a nie opäť čakať v rade, konštatuje členka predsedníctva KDH Martina Holečková.

Bratislava 9. marca (TASR) - Mimoparlamentné KDH navrhuje vytvoriť detašované pracoviská cudzineckej polície pre uľahčenie pomoci utečencom z Ukrajiny. Podľa hnutia by to zefektívnilo proces žiadostí o vydanie dočasného útočiska ľuďom, utekajúcim pred vojnou z Ukrajiny. Oddelenia cudzineckej polície sú totiž v mnohých okresoch preťažené a ľudia musia stáť opäť v radoch. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Hnutie poukazuje na to, že proces podania žiadosti o dočasné útočisko trvá zhruba pol hodinu, každý žiadateľ, dieťa i dospelý, musí mať vyhlásenie v slovenskom jazyku a vyplnený latinským písmom, ktoré niektorí Ukrajinci neovládajú. "Ľudia trpiaci vojnou na Ukrajine k nám prichádzajú vyčerpaní, mnohí potrebujú psychologickú či inú pomoc a nie opäť čakať v rade. Využime všetky dostupné možnosti a zlepšime tento proces," konštatuje členka predsedníctva KDH Martina Holečková.

Celý proces navrhuje hnutie zefektívniť vytvorením detašovaných pracovísk cudzineckej polície alebo angažovaním ich pracovníka priamo v hotspotoch namiesto toho, aby celé rodiny s deťmi museli chodiť na políciu. Žiadateľmi sú totiž najčastejšie matky s deťmi, ktoré by tak nemuseli cestovať do iných okresov desiatky kilometrov. Pripomína tiež nutnosť zriadiť aspoň systém časeniek, aby nemuseli ľudia opäť nedôstojne čakať dlhé hodiny v radoch. Ďalšou alternatívou by mohlo byť pridelenie policajta z cudzineckej polície na úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Hnutie podotýka, že ak funguje elektronizácia a prepojenie systémov, prečo by sa nedalo utečencom pomôcť aj tak, že na jednom mieste by si žiadatelia vybavili dočasné útočisko a zároveň aj žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi.