Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

KDH nepodporí zmenu Ústavy SR, ak neprejdú pozmeňujúce návrhy

Na snímke Ján Figeľ. Foto: TASR – Štefan Puškáš

KDH nesúhlasí, aby mali súdy dvojnásobnú lehotu, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť na slobodu.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Opozičné KDH nepodporí vládou navrhovanú zmenu Ústavy SR v rámci protiteroristického balíčka, ak neprejdú dva konkrétne pozmeňujúce návrhy. Oznámil to dnes líder KDH Ján Figeľ, ktorý pripúšťa potrebu niektorých zmien, lebo terorizmus v Európe má nové prejavy. Smer-SD potrebuje na zmenu ústavy aspoň sedem hlasov z opozície, keďže sám ústavnú väčšinu nemá.

KDH nesúhlasí, aby mali súdy dvojnásobnú lehotu, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť na slobodu. V súčasnosti je to 72 hodín, po novom to má byť 144 hodín (šesť dní). "KDH podporuje zachovanie doterajšej lehoty," povedal Figeľ.

Druhým pozmeňujúcim návrhom chcú kresťanskí demokrati do ústavy dostať automatický zánik funkcie sudcu po dosiahnutí určitého veku. "Navrhujeme, aby zánik funkcie sudcu bol automatický," uviedol poslanec Pavol Hrušovský (KDH). Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) sa však už podľa KDH vyjadril, že oba pozmeňujúce návrhy sú zatiaľ nepriechodné.



Figeľ zároveň uviedol, že konanie vládnej strany Smer-SD je veľmi často hlavným rizikom a základnou hrozbou aj vo vzťahu k terorizmu, čo potvrdzuje aj príbeh okolo väzňov z Guantánama. Podľa neho sú práve väzni dovezení na Slovensko z americkej väznice na Kube najväčšou hrozbou. "Najväčšou hrozbou nie je to, čo je vzdialené, ale to, čo je na slovenskom území vďaka konaniu Roberta Fica," povedal Figeľ.