Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

KDH nesúhlasí so vznikom EÚ ako federálneho štátu

Na snímke brífing poslancov NR SR za KDH po hlasovaní, zľava Martin Fronc, Pavol Hrušovský, líder KDH Ján Figeľ, podpredseda KDH Július Brocka a Ján Hudacký. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom zmien v EÚ má byť podľa KDH transformácia Európskej únie, dnes založenej na Lisabonskej zmluve, do ústavnej európskej federácie.

Bratislava 11. júla (TASR) - Kresťanskí demokrati sú proti tomu, aby sa dnes z Európskej únie vytvoril federálny štát. Vyhlásil to Martin Fronc z KDH na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Európska únia nemôže byť len spolkom obchodníkov, ale nemá byť ani superštátom. Podľa KDH má byť dobre zorganizovaným, efektívne fungujúcim spoločenstvom svojich členských krajín a ich občanov," doplnil predseda KDH Ján Figeľ s tým, že hnutie chce podporovať takúto úniu.

Predstavitelia KDH sa k téme federalizácie vyjadrovali v reakcii na to, že parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo dokument, ktorý vyzýva európske inštitúcie, národné vlády a parlamenty k úvahám o federalizácii Európy. Cieľom týchto zmien má byť podľa KDH transformácia Európskej únie, dnes založenej na Lisabonskej zmluve, do ústavnej európskej federácie.

Fronc upozornil, že členské štáty sa doteraz nevyrovnali s niektorými ustanoveniami Lisabonskej zmluvy alebo postupujúcou ekonomickou centralizáciou a napriek tomu prichádza dokument, ktorý ide oveľa ďalej. "Sme v tejto chvíli rozhodne proti vytvoreniu federácie," zdôraznil Fronc.

Pripomenul, že už viackrát vyzývali ministra zahraničných vecí a vládu, aby k týmto postojom vyvolali diskusiu. Figeľ vyzval vládu a parlament, aby posilnili politickú a spoločenskú diskusiu o tejto téme. "Je v záujme Slovenskej republiky a jej občanov, aby sa o týchto dôležitých veciach hovorilo nielen na fórach v Európe, ale aj u nás doma, na Slovensku," uzavrel Figeľ.