Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

KDH: Novela vysokoškolského zákona by oslabila autonómiu vysokých škôl

Na archívnej snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Avizované zásahy do fungovania vysokých škôl by podľa KDH určite neunikli pozornosti európskych akademických orgánov udeľujúcich licencie na výkon akreditačných činností.

Bratislava 23. februára (TASR) - Navrhovaná novela vysokoškolského zákona by podľa mimoparlamentného hnutia KDH oslabila autonómiu vysokých škôl a viedla k izolácii slovenského vysokého školstva od zvyšku Európy. Hnutie žiada jej zásadné prepracovanie a prizvanie zástupcov vysokých škôl do procesu jej tvorby. TASR o tom informoval hovorca KDH Stano Župa.

„Asi najvážnejší prešľap novely vidíme v tom, že spochybňuje význam akademickej samosprávy a s ňou súvisiaci princíp autonómie vysokých škôl. Pritom sú to stáročiami odskúšané stĺpy profesionálneho prístupu v činnosti vysokých škôl, záruky politickej neutrality akademickej pôdy a slobodného bádania,” skonštatoval predseda hnutia Milan Majerský.

Kritizuje tiež, že podmienky činnosti 35 slovenských vysokých škôl by sa novelou radikálne zmenili práve v čase, keď sa školy prispôsobujú náročnému komplexnému systému akreditácie s požiadavkami opierajúcimi sa o európske normy, novým cestám hodnotenia vedy, výskumu a umeleckej činnosti a pripravovaným zmenám vo financovaní vysokých škôl.

Avizované zásahy do fungovania vysokých škôl by podľa KDH určite neunikli pozornosti európskych akademických orgánov udeľujúcich licencie na výkon akreditačných činností práve v súvislosti s reformou akreditácie vysokých škôl. Nezamýšľaným dôsledkom novely by tam mohla byť izolácia slovenského vysokého školstva od zvyšku Európy, čo by pre slovenské vysoké školstvo a vedu malo vážne dôsledky.

„Návrh novely nenapĺňa účel tak rozsiahlych legislatívnych zmien. Nezameriava sa dostatočne na rozvoj vzdelávania a vedy, stabilizáciu študentov na Slovensku, napríklad osobitnými štipendiami, nevytvára rámec pre nevyhnutné zvýšenie financovania a neplní spoločenské očakávania,” dodal člen hnutia Marek Šmid.