Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pavol Zajac z KDH opätovne vyzýva Jozefa Holjenčíka na odstúpenie

Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík počas tlačovej konferencie, na ktorej informuje o nákladoch na energie v roku 2017. Bratislava, 13. decembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Ceny za distribúciu energií išli hore aj na východe SR, informoval o tom podpredseda mimoparlamentného KDH Pavol Zajac.

Prešov 27. januára (TASR) – Ceny za distribúciu energií išli hore aj na východe Slovenska. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede v Prešove podpredseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac. Podľa jeho slov to umožnilo cenové rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na čele s Jozefom Holjenčíkom. Preto ho KDH opätovne vyzýva, aby odstúpil z funkcie.

Zároveň predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) odkazuje, že ľudia na východe Slovenska nie sú občanmi druhej kategórie. Majú tu najdrahšiu elektrinu, vodu, nemajú tu diaľnice, preto sa netreba čudovať, že tu neprichádzajú investori a sú tu v priemere najnižšie platy. „Nech Jozef Holjenčík odstúpi z postu predsedu ÚRSO, nech vláda Slovenskej republiky na čele s Robertom Ficom tam dosadí nového človeka, ktorý zastaví tento chaos a nech nastavia cenu za distribúciu tak, aby ľudia, firmy, samosprávy aj na východnom Slovensku nemuseli platiť niekoľkonásobne viac ako v roku 2016,“ povedal Zajac.

Ďalej uviedol, že sa mu ozvali starostovia, majitelia menších firiem aj bežní ľudia, ktorí sa sťažovali na zvýšenie preddavkov za elektrinu. Citoval z mailovej komunikácie so starostom Stebníckej Huty a rovnaké poznatky má aj obec Becherov v okrese Bardejov: „Už vlani boli obce na východe Slovenska donútené vo svojich odberných miestach vykonať výmenu ističov za zariadenie s nižšou amperickou hodnotou, čo ich stálo nemálo poplatkov (ističe, výmena, revízie). Vtedy vláda nezakročila. Teraz distribučná spoločnosť VSD, a. s., opäť zmenila metodiku výpočtu tarify a výšku taríf za prístup do distribučnej sústavy."

V súčasnosti už nezáleží len na amperickej hodnote hlavného ističa odberného miesta pred elektromerom, ale aj na počte fáz. Čiže ak starosta vlani znížil amperickú hodnotu ističa pred elektromerom a na tomto odbernom mieste má tri fázy, tak sa mu v tomto roku vynásobí poplatok počtom fáz, teda výsledná fakturácia je trojnásobne vyššia,“ napísal starosta obce Stebnícka Huta Gabriel Šiba. Poplatok sa v tomto prípade zvýšil o 127 %. Nie všetky samosprávy si to všimli, lebo zálohové platby sú rozpísané do viacerých položiek.

Zajac uviedol, že sa mu ozývajú aj ľudia, ktorí majú v severovýchodných obciach domy po rodičoch a využívajú ich na chalupy, kde spotrebujú málo energie. Uviedol konkrétny prípad, kde sa občanovi zvýšil poplatok z 20 eur na preddavkovú platbu vo výške 171 eur. Dôvodom je tarifa za prístup do distribučnej sústavy, za ktorú vlani zaplatil jedno euro za mesiac, v tomto roku to vychádza na 11 eur mesačne.

Konkrétne poznatky z praxe uviedol aj energetický audítor Anton Novák zo Sabinova, ktorý menoval enormné zvýšenie faktúr za elektrinu pre zberný dvor (zvýšenie o 80 %), garáž pre hasičské vozidlo (o 100 %), stolárska dielňa (o 100 %), bytový dom s výťahom a osvetlením na schodišti (o 66 %). Výrazné zvýšenie je tiež na vysokom napätí. Rozdiel po zvýšení cien medzi jednotlivými krajmi je 23 % v neprospech východu.