Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KDH presadilo v EĽS prijatie rezolúcie na podporu rodiny v rámci únie

Ján Figeľ Foto: TASR – Štefan Puškáš

Rezolúcia podľa Figeľa potvrdzuje, že rodina je miestom, kde sa odovzdávajú základné hodnoty a v prípade Európy aj tradície židovsko-kresťanskej kultúry.

Bratislava 26. januára (TASR) – Kresťanskodemokratickému hnutiu (KDH) sa podarilo presadiť na zasadnutí politického zhromaždenia Európskej ľudovej strany (EĽS) rezolúciu na ochranu rodiny. Tá považuje úlohu rodiny za základný kameň pre budúcnosť Európy a priznáva, že dnešné rodiny čelia rastúcemu tlaku a sú zaťažené rôznymi bremenami. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ a europoslankyňa Anna Záborská.

Podstatou rezolúcie je podľa nich to, že ak sa darí rodine, darí sa aj celému spoločenstvu. "Čo je dobré pre rodinu, je dobré pre štát a spoločnosť," povedal Figeľ. Rezolúcia podľa jeho slov potvrdzuje, že rodina je miestom, kde sa odovzdávajú základné hodnoty a v prípade Európy aj tradície židovsko-kresťanskej kultúry. Taktiež toto uznesenie uznáva manželstvo ako zväzok muža a ženy a potvrdzuje, že rodičia majú prednostné právo pri výchove a vzdelávaní svojich detí. "Rezolúcia chce presadiť, aby rodina bola v strede záujmov," spresnil predseda KDH.

Z tohto hľadiska podľa neho vyplývajú aj politické výzvy smerom k Európskej komisii, parlamentu či Rade, a to, aby dodržiavali princíp subsidiarity a pri tvorbe jednotlivých politík integrovali rodinné hľadisko. "Zároveň je to výzva, aby sa zabezpečila finančná a politická podpora aj pre mimovládne organizácie a pre tie iniciatívy, ktoré napomáhajú rodine na európskej úrovni," uviedol Figeľ. Má to byť aj apel na členské štáty EÚ, aby uznali sociálny základ, ktorý vytvára rodinu, alebo aby dôkladne vyhodnocovali príčiny a dôsledky rastúceho počtu rozpadu rodín.

Podľa Záborskej pri presadení rezolúcie dokázali ísť proti prúdu a tlaku, ktorý je v EÚ. "Aj navonok sme vydali signál, na čom nám záleží," podotkla europoslankyňa. Podľa zástupcov KDH je totiž pre ich stranu rodina a jej vitalita či perspektíva dlhodobým programovým cieľom.

Rezolúcia na ochranu rodiny bola prijatá 23. januára politickým zhromaždením Európskej ľudovej strany (EĽS).