Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KDH: Reforma národných parkov je nepripravená, treba ju stiahnuť

Na archívnej snímke Marián Čaučík v Bratislave v pondelok 1. januára 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Čaučík zastáva názor, že reforma by sa mala začať pilotne na území jedného parku s participáciou obcí a združení zastupujúcich ľudí žijúcich v danom regióne.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Novelu zákona, ktorá má priniesť zmenu vo fungovaní národných parkov, treba dopracovať a predložiť až po schválení koncepcie ich reformy. Tvrdí to podpredseda mimoparlamentného KDH Marián Čaučík, ktorý považuje návrh za neucelený a netypický.

"Podporujeme reformu národných parkov a ich jednotnú správu, ale poslanecký návrh o prevode správy štátnych pozemkov a jeho rozširovanie cez pozmeňovacie návrhy nie je cesta pre dobrý legislatívny rámec reformy. Reforma musí byť komplexná a v prvom rade je potrebné vykonať zonáciu a prípadne prehodnotiť územie národných parkov," povedal Čaučík.

Pri zonácii musí byť podľa neho politická dohoda naprieč celým politickým spektrom a nemá sa zabúdať ani na vlastníkov, ako aj odborný a občiansky konsenzus. Čaučík zastáva názor, že reforma by sa mala začať pilotne na území jedného parku s participáciou obcí a združení zastupujúcich ľudí žijúcich v danom regióne. Odporúča Slovenský raj.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu pokračujú v rokovaní o poslaneckej novele zákona, ktorou sa majú zreformovať národné parky. Návrh hovorí o presune správy štátnych pozemkov v národných parkoch pod Štátnu ochranu prírody SR. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v stredu skonštatoval, že diskusia v koalícii k reforme ešte nie je úplne uzavretá. Hnutie Sme rodina avizovalo, že ju v aktuálnom znení nepodporí.