Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH sa dištancuje od vyjadrení J. Čarnogurského k vojne na Ukrajine

Na snímke Ján Čarnogurský reční počas protestného zhromaždenia na Námestí slobody 1. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyjadrenia Čarnogurského ku konfliktu na Ukrajine zverejnil napríklad web, ktorý už polícia zaradila medzi stránky šíriace proruskú propagandu.

Bratislava 28. februára (TASR) - Mimoparlamentné KDH sa dištancuje od vyjadrení Jána Čarnogurského k vojne na Ukrajine. Čarnogurský bol predsedom KDH v rokoch 1990 až 2000 a v roku 2013 z neho odišiel na vlastnú žiadosť. Hnutie odmieta spájanie vyjadrení Čarnogurského s KDH. Kresťanskí demokrati vyhlásili, že odsudzujú vojenský útok Ruska na suverénnu Ukrajinu.

"Prosíme všetkých, aby sledovali oficiálne vyhlásenia vedenia KDH a nešírili dezinformácie o údajných stanoviskách hnutia vrátane spájania s osobnými názormi bývalých členov KDH. Od vyhlásení Jána Čarnogurského v súvislosti s vojnou Vladimira Putina na Ukrajine, ktoré sa nesprávne spájajú s dnešným postojom KDH, sa dištancujeme," uviedlo KDH na sociálnej sieti. Zároveň odmieta tvrdenie, že by Čarnogurský v hnutí zastával pozíciu čestného predsedu.

KDH odsudzuje priamy vojenský útok Ruskej federácie pod vedením Putina na suverénny štát a nášho suseda, Ukrajinu, ako hrubé a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva. "Ihneď po začatí útoku sme k tomu vydali jednoznačné stanovisko, ktorým sme nadviazali na dlhodobú komunikáciu hnutia k problematike," uviedlo hnutie.

Vyjadrenia Čarnogurského ku konfliktu na Ukrajine zverejnil napríklad web, ktorý už polícia zaradila medzi stránky šíriace proruskú propagandu. Čarnogurský v ňom hovorí o údajných omyloch ukrajinskej elity.