Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ak Smer odvolá J. Figeľa, postov sa vzdá aj OĽaNO a Most-Híd

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) rokovali na 49. mimoriadnej schôdzi o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku 15. apríla 2015. Mimoriadna schôdza je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Na snímke zľava podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽANO) a predseda parlamentu Peter Pellegrini (SMER-SD). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Erika Jurinová opustí post podpredsedníčky NR SR a Peter Pollák (obaja OĽaNO) funkciu rómskeho splnomocnenca vlády.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Ak poslanci Smeru-SD odvolajú predsedu KDH Jána Figeľa z funkcie podpredsedu NR SR, KDH nenavrhne na tento post nikoho. Zároveň sa vzdajú vedúcich postov v parlamentných výboroch. Vyhlásil to dnes predseda klubu KDH Pavol Abrhan s tým, že Smer-SD tak bude môcť sám ovládnuť celý parlament. "Robert Fico bol, je a bude obyčajný boľševik," dodal.



Figeľ uviedol, že nelipne na funkcii. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a podnikateľovi Jurajovi Širokému, ktorý stojí za stavebnou firmou Váhostav-SK, opätovne odkázal, že ho môžu dať odvolať z postu podpredsedu NR SR, ale neumlčia ho.



Stojí si za tým, že za situáciu okolo stavebnej spoločnosti Váhostav-SK nenesie zodpovednosť. "Konal som vždy podľa zákonov, svedomia a v súlade s verejným záujmom," povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente.



Trvá na tom, že bolo zodpovedné nepokračovať v megakšeftoch a nahradiť ich serióznou súťažou. "A to som robil. Konali sme férovo, vo verejnom záujme a podľa zákona. Tak by mali slovenskí ministri konať vždy," vyhlásil.

Problémom Slovenska podľa neho nie sú lacné diaľnice za Figeľovho šéfovania na ministerstve dopravy. "Problémom sú predražené tendre, rastúca korupcia a klientelizmus, strata eurofondov," vymenoval Figeľ.

Premiér Fico chráni podľa Figeľa svoj a Širokého záujem. "Návrhy Smeru smerujú k tomu, aby štát riešil aj dlhy Juraja Širokého," zdôraznil Figeľ. Premiér podľa neho dával Širokému politické krytie tak za prvej, ako aj za svojej druhej vlády. Ani za jednej totiž podľa Figeľa Váhostav-SK neplatil svojim dodávateľom. "Tri roky usvedčujú Roberta Fica z nekonania, aj z krokov, ktoré napomáhajú skôr vyvoleným," uzavrel Figeľ.



Fico dnes oznámil, že jeho Smer-SD ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu podá návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR. Tento post naďalej zostane opozícii. Šéf kabinetu vyzval Figeľa na odstúpenie ešte v utorok (14.4.), čím mal vyvodiť politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav-SK. Figeľ odstúpiť odmietol.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár považuje odvolávanie Figeľa za odpútavanie pozornosti od skutočného problému. Za situáciu okolo firmy Váhostav-SK je podľa neho zodpovedný Smer-SD. Bugár tiež vyhlásil, že ak odvolajú Figeľa, Most-Híd na post podpredsedu NR SR nikoho nenavrhne. Neobsadí ani vedúce posty v parlamentných výboroch, ktoré KDH po odvolaní Figeľa opustí. "Neviem si predstaviť, že by hociktorý klub zobral všetky tieto posty. Most-Híd to určite nebude," vyhlásil.

Ku KDH sa pripája aj OĽano a Most-Híd

Ak Smer-SD odvolá šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR, hnutie OĽaNO a strana Most-Híd stiahnu svojich členov z postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Erika Jurinová opustí post podpredsedníčky NR SR a Peter Pollák (obaja OĽaNO) funkciu rómskeho splnomocnenca vlády. Oznámili to dnes v pléne líder OĽaNO Igor Matovič a šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

"Ak dokonáte tento politický zločin, popravíte toho, kto chcel pri diaľniciach úprimne šetriť, naše hnutie stiahne našich ľudí zo všetkých funkcií, ktoré ste nám veľkodušne dali. A vládnite si do volieb úplne sami," vyhlásil Matovič. Zámer Smeru-SD označil za odplatu človeku, ktorý prekazil sociálnym demokratom kšeft na diaľniciach.

K zámeru vzdať sa funkcií sa pridali aj liberáli z SaS, ktorí však už nemajú klub a teda ani predsedov výborov. "Keby SaS mala nejakých predsedov výborov, tak by sme ich stiahli aj my. Ale nemáme, no pre záznam dopĺňam, vôľa je," vyhlásil Martin Poliačik z SaS.

"Dojalo ma to," reagoval na Matovičovo vystúpenie podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Matoviča, ktorý tajne nahral rozhovor s Radoslavom Procházkom, sa spýtal, či mu nevie poradiť, kto to tajne nahral svojho politického konkurenta, aby ho zničil.

Prvé avizovalo stiahnutie všetkých členov z funkcií predsedov a podpredsedov výborov hnutie KDH, ktoré sa takto postavilo za svojho straníckeho šéfa Figeľa. Hnutie zároveň informovalo, že do funkcie podpredsedu NR SR nenavrhne nikoho.

Vládny Smer-SD chce odvolať Figeľa preto, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo.

Poslanci sa dohodli, že dnes budú rokovať do 22.00 h. Do tohto času nestihli vystúpiť všetci prihlásení rečníci. Jedenásti čakatelia si musia počkať do štvrtka rána (16.4.). Diskutovať začnú o 9.00 h. Keď ukončia rokovanie o Figeľovi, mali by tajne hlasovať o jeho odvolaní. Následne by sa mali vrátiť k zmenám v reštrukturalizáciách, ktoré navrhuje vláda prijať v zrýchlenom režime.