Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

KDH:Veríme,že dnešok bude významný pre SR a spravodlivosť na Slovensku

Na snímke Alojz Hlina, archívna snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina na dnešnom brífingu v Bratislave na to vyzval a povzbudil poslancov parlamentu.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) verí, že poslanci Národnej rady SR dnes zrušia Mečiarove amnestie. Predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina na dnešnom brífingu v Bratislave na to vyzval a povzbudil poslancov parlamentu.

"Veríme, že dnešný deň je významný pre SR a spravodlivosť na Slovensku," uviedol Hlina. Je presvedčený, že spoločnosť neočakáva nič iné ako zrušenie Mečiarových amnestií. Rýchly proces, ktorý v prípade snáh o zrušenie amnestií nastal, podľa neho potvrdzuje, že "keď sa chce, tak sa dá".

Členka Predsedníctva KDH Eva Grey pripomenula traumu v celej záležitosti, ktorú spôsobil fakt, že z politických dôvodov vyhasol život mladého života. "Podporujeme všetky legálne kroky, aby sa táto smrť mohla vyšetriť, potrestali sa vinníci, nastala konečne spravodlivosť a ľudia mohli v spravodlivosť veriť," uviedla Grey.

Poslanci Národnej rady SR dnes rokujú o uznesení, ktorým má parlament zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. Ak aj plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zruší, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR, ktorý môže do 60 dní celý proces zastaviť.

Zrušiť protiprávne amnestie a individuálne milosti prezidenta umožňuje novela Ústavy SR, ktorú schválil parlament, podpísal prezident a v utorok (4.4.) vyšla v Zbierke zákonov. Aby sa o uznesení začalo rokovať, musí o to požiadať aspoň 30 poslancov. Na jeho schválenie je potom potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie takýmto uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR.

Zmena Ústavy SR dáva parlamentu kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu, a prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milosti musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.