Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KDH víta petíciu za viac volebných obvodov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Volebný zákon momentálne podľa KDH už absolútne nezodpovedá realite.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Mimoparlamentné KDH dlhodobo žiada zriadiť namiesto jedného osem volebných obvodov pre voľby do Národnej rady SR. Preto víta petíciu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za viac obvodov. Zároveň predseda KDH Milan Majerský vyzýva na podporu ďalšie subjekty a navrhuje spojiť zber podpisov s blížiacimi sa komunálnymi a regionálnymi voľbami.

Pre čo najväčší úspech petície je podľa KDH dôležité, aby ju podporila aj Únia miest Slovenska (ÚMS). "Na konci dňa bude dôležitý výsledok. Ukážme, že sa pre dobro občanov vieme spojiť a nájsť takú cestu, ktorá zlepší život ľuďom v každom kúte našej krajiny," uviedol Majerský.

Volebný zákon momentálne podľa KDH už absolútne nezodpovedá realite. "Národný parlament musí zastupovať ľudí z celého Slovenska, teda spravodlivo proporčne. Dnes, keď takmer tretinu NR SR tvoria poslanci z hlavného mesta, to nemožno povedať a vidíme, že politické elity sú neraz odtrhnuté od reálneho života ľudí v regiónoch. Bez toho, aby parlament poznal problémy občanov naprieč celou krajinou, ich potom nevie dobre zastupovať. Je čas zmeniť to," volá Majerský po zmene volebného zákona. Priniesť by mala vznik viacerých obvodov podľa prirodzeného rozloženia krajov, teda ôsmich.

Predseda KDH Milan Majerský, foto z archívu.
Foto: Archív MM


Viac volebných obvodov by podľa KDH umožnilo zvoliť si "svojho poslanca", teda poslanca zo svojej obce, mesta, územia. To má priniesť osobnejší vzťah voličov s politikmi a väčšiu zodpovednosť. Podľa lídra kresťanských demokratov súčasný stav neželane vyhovuje záujmu oligarchov riadiť politiku z pozadia. Podľa neho stačí, aby si ľudia, ktorí chcú mať vplyv na politickú stranu, postrážili celonárodnú kandidátku, čo pri ôsmich obvodoch nebude také jednoduché.

ZMOS chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Zámerom je, aby si občania mohli do parlamentu zvoliť poslancov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej časti Slovenska. ÚMS presadzuje zmenu volebného systému, spustenie petície však považuje za krajné riešenie. Spustená by podľa únie mala byť v prípade, ak nebude vládna koalícia plniť svoj záväzok z programového vyhlásenia. Či ÚMS podporí petíciu za viac volebných obvodov na parlamentné voľby chystanú ZMOS, bude závisieť najmä od jej obsahu.