Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva na účasť na sčítaní obyvateľov, apeluje na pravdivosť

Na snímke kresťanský aktivista Marián Čaučík si prebral štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hnutie odsúdilo výzvy, aby sa ľudia neprihlásili k náboženskému vyznaniu.

Bratislava 12. februára (TASR) – Mimoparlamentné KDH vyzýva ľudí na účasť na sčítaní obyvateľov. Zároveň apeluje na občanov, aby zadali pravdivé údaje. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda KDH Marián Čaučík.

Hnutie odsúdilo výzvy, aby sa ľudia neprihlásili k náboženskému vyznaniu. „Nemajú čo hľadať v kampani k sčítaniu obyvateľov,“ dodal s tým, že takéto výzvy považuje za účelové. Vyhlásil, že cieľom týchto výziev je, aby dostali cirkvi menej finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Vicestarostka bratislavského Starého Mesta Martina Uličná (KDH) zdôraznila, že sčítanie obyvateľov predstavuje pre mestá a obce dôležitý nástroj na získanie financií prostredníctvom podielových daní. „Podkladom na ich prerozdelenie je štatistický údaj vychádzajúci zo sčítania obyvateľov,“ podotkla.

Elektronickou formou realizované sčítanie obyvateľov v rámci Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 je naplánované na obdobie od 15. februára do 31. marca, tzv. asistované sčítanie sa má uskutočniť od apríla do októbra.