Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva poslancov, aby zrušili Mečiarove amnestie

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ak sa tak nestane, mimoparlamentné KDH je pripravené aktívne sa spolupodieľať na celoslovenskej petícii, ktorú v prípade neúspechu v parlamente avizoval Budaj.


Bratislava 21. novembra (TASR) - Mimoparlamentné KDH vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby na poslednej tohtoročnej schôdzi podporili návrh opozície na čele s Jánom Budajom (OĽaNO-NOVA) smerujúci k zrušeniu tzv. Mečiarových amnestií. Ak sa tak nestane, KDH je pripravené aktívne sa spolupodieľať na celoslovenskej petícii, ktorú v prípade neúspechu v parlamente avizoval Budaj.

"KDH považovalo, považuje a stále bude považovať udelenie tzv. Mečiarových amnestií z roku 1998 za traumatizujúcu udalosť v dejinách Slovenska. Zabraňujú v trestnom stíhaní páchateľov zodpovedných za údajnú vraždu Róberta Remiáša a za únos a zavlečenie syna prezidenta Michala Kováča do zahraničia. V prípade skutkov, ktoré sa týkajú predmetných amnestií, je vážne podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány," povedal dnes predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina.

Podľa jeho slov krajina, v ktorej sú amnestované zločiny, nie je krajinou spravodlivou ani demokratickou. "KDH šesťkrát v minulosti navrhovalo zrušenie týchto amnestií. Boli sme a stále budeme za ich zrušenie. Ak poslanci NR SR tento ústavný zákon neschvália, tak sa KDH bude ako hnutie Novembra '89 aktívne podieľať na pripravovanej petícií za zrušenie Mečiarových amnestií," dodal Hlina.

K téme sa dnes vyjadril aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý požiadal poslancov NR SR o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o tzv. Mečiarových amnestiách. Ide o ústavný zákon, takže je potrebná podpora aspoň 90 poslancov. Aby návrh prešiel, musela by sa spojiť opozícia s koalíciou.

"Nedávny odchod prezidenta SR Michala Kováča nám všetkým pripomenul politický a osobný zápas o budúcnosť Slovenska, ktorý viedol s vtedajšou vládnou mocou. Pripomenul nám obete tohto boja a nevyriešený dlh, ktorý ako krajina máme," zdôraznil prezident, ktorý sa na poslancov obrátil listom. Hlava štátu poukázala, že amnestované a nepotrestané boli "také závažné zločiny ako zavlečenie syna prezidenta SR a vražda občana nášho štátu zosnovaná a vykonaná štátnym aparátom". Rovnako podľa prezidenta zostalo nepotrestané "pošliapanie ústavného práva občanov zúčastniť sa na referende".

O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH, ktoré malo podporu v opozícii. Chýbala však podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Smer-SD je však podľa neho ochotný podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie.