Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

KDH žiada od vlády jednotný pandemický plán

Na archívnej snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Ubehli nie dni a týždne, ale mesiace a Slováci vládny plán stále nepoznajú, skonštatoval predseda KDH Milan Majerský.

Bratislava 13. januára (TASR) – Vláda SR by mala v súvislosti s prípadným ďalším celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19 najskôr bezodkladne prijať jednotný postoj vnútri koalície po porade s odborníkmi, až potom ho finálne predstaviť verejnosti. Žiada ju o to mimoparlamentné KDH. Poukazuje na to, že ak zámer premiéra Igora Matoviča (OĽANO) spochybňujú niektorí koaliční partneri a kritizujú ho odborníci a lekári, ako mu majú veriť občania.

"Je smutné, že z apelu konečne ukázať jasný pandemický plán sa stáva klišé. Ubehli nie dni a týždne, ale mesiace a Slováci vládny plán stále nepoznajú. Namiesto toho sme svedkami hádok a vždy nových nápadov, ktoré však ako celok nemajú strechu," skonštatoval predseda KDH Milan Majerský.

Podľa hnutia potrebuje národ v súčasnosti zjednotenie a upokojenie, nie chaos a osobné spory. Vymieňať si s partnermi odkazy cez médiá a označovať konštruktívnu kritiku za klamstvo je podľa neho v tomto krízovom momente "vrcholne nezodpovedné a nebezpečné".

"Apelujem na premiéra a členov koalície, aby išli cestou rozumu a nedevalvovali autoritu štátu pred občanmi," zdôraznil Majerský. KDH preto vyzýva čelných predstaviteľov štátu urobiť všetko pre zvýšenie dôvery občanov v to, že ťažkú situáciu spoločne zvládneme. Uprednostňuje však cestu rozumu a dôveryhodnosti. KDH zároveň odkazuje, že namiesto hádok treba stáť pri ľuďoch.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (11. 1.) oznámil, že výsledkom dohody kabinetu je organizácia celoplošného testovania, ktoré sa bude opakovať v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Matovič avizoval, že pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne, samosprávy v najpostihnutejších regiónoch zároveň vyzval, aby, pokiaľ majú na to kapacity, uskutočnili testovanie už najbližší víkend. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania vrátane cesty do práce či pobytu v prírode.