Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH žiada zrušiť výstavu ľudských tiel: Je neetická a protizákonná

Výstavu The Human Body, detailná cesta po ľudskom tele pomocou exponátov v rozličných pozíciách otvorili 23. augusta 2012 na bratislavskom výstavisku Incheba. Výstava potrvá do 25. novembra 2012. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hnutie zároveň mieni apelovať na vládu a poslancov NR SR, aby prijali zákaz používať mumifikované ľudské telá na komerčné účely.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Výstava ľudských tiel, ktorá bude od augusta opäť na Slovensku, je neetická a podľa našich zákonov aj protizákonná. Tvrdí to mimoparlamentné KDH, ktoré bude žiadať zrušenie výstavy. Hnutie zároveň mieni apelovať na vládu a poslancov NR SR, aby prijali zákaz používať mumifikované ľudské telá na komerčné účely. Kritické stanoviská k výstave mali podľa kresťanských demokratov aj slovenskí lekári a Konferencia biskupov Slovenska.

"Vystavovať ľudské telá je neetické, morbídne. Pri takomto zaobchádzaní môžeme hovoriť aj o hanobení mŕtvol. Mŕtve ľudské telá vystavované na výstave Human Body sú skutočné telá ľudí. Ľudí, ktorí boli živí. Boli to ľudia, ktorí mali svoje rodiny, svoj životný príbeh. Nevieme, kto sú títo ľudia, netušíme, či sa chceli stať výstavným exponátom," uviedol hovorca KDH Stano Župa.

Kresťanskí demokrati poukazujú nielen na etickú rovinu, ale aj na zákon, podľa ktorého je výstava, ako tvrdí KDH, protizákonná. "Táto výstava je aj protizákonná, lebo ľudské telo má byť podľa platných zákonov pochované do 96 hodín od úmrtia, ale nie skôr ako 24 hodín po úmrtí," uvádza KDH.

Podľa hnutia by parlament mal prijať novelu zákona o pohrebníctve, v ktorom bude jasne uvedené, že je zakázané používať mumifikované ľudské telá na komerčné účely. "Takáto novela, ktorá mimochodom bola prijatá aj v Česku, by do budúcna zabezpečila, aby nedochádzalo k hanobeniu mŕtvych ľudských tiel," vysvetlili kresťanskí demokrati.

Výstava ľudského tela The Human Body bola na Slovensku v roku 2012, aj vtedy vyvolala kritické reakcie nielen z radov konzervatívnych politikov, keďže exponáty pochádzajú zo skutočných ľudských tiel. O pár dní otvárajú ďalšiu takúto výstavu pod názvom Body The Exhibition.