Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH:Presúvanie hlasovania o rozpočte by bol hazard so zdravím Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Súčasťou dohody má byť podľa KDH schválený rozpočet pre zdravotníctvo s jasným rozdelením prostriedkov a rezerv na pokrytie inflačných nárokov poskytovateľov.

Bratislava 20. decembra (TASR)- Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) apeluje na dohodu parlamentných strán o štátnom rozpočte. Jeho presúvanie na január by bol podľa neho hazard so zdravím Slovákov. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Rozpočet je kľúčový nástroj riadenia štátu a vinou zbytočných nedorozumení, šarvátok v koalícii či parlamente dodnes nie je schválený," uviedla tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková. Niektoré ambulancie sa podľa nej môžu rozhodnúť skončiť, keďže nevedia, aké zdroje budú mať od poisťovne k dispozícii.

Súčasťou dohody má byť podľa KDH schválený rozpočet pre zdravotníctvo s jasným rozdelením prostriedkov a rezerv na pokrytie inflačných nárokov poskytovateľov. Navrhuje presunúť zdravotnícke prostriedky zo všeobecnej rezervy do definovaných rezerv priamo vo verejných výdavkoch alokovaných na zdravotníctvo podľa rozpočtu verejnej správy.

"Dôležité je, aby s takto rozpísaným rozpočtom pre rok 2023 mohla predvídateľne fungovať každá vláda, ktorá vzíde zo súčasnej krízy bez ohľadu na to, kto ju bude viesť a zostavovať," podotkla Kolejáková.