Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH:SR bude s rozpočtom lepšie ako bez neho, hrozí enormné zadlžovanie

Predseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský. Foto: TASR

Nastavenie brzdy na celkové verejné výdavky bude podľa KDH bičom na vládne strany, nech už budú akékoľvek, aby v predvolebnom období populistickými činmi nenafukovali štátne výdavky.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) oceňuje, že parlament nakoniec schválil štátny rozpočet na budúci rok, aj keď jeho podoba nie je dokonalá. Pomoc s energiami a infláciou má tak otvorenú cestu k ľuďom, na druhej strane vláda bude hospodáriť s obrovským deficitom prevyšujúcim 8 miliárd eur.

"Veľkým rizikom je ďalšie enormné zadlžovanie štátu a odkázanosť na eurofondy. "Špajza" na konci tohto volebného obdobia tak môže ostať prázdnejšia ako pred troma rokmi. KDH oceňuje, že do prijatého rozpočtu verejnej správy poslanci zakomponovali niektoré vylepšenia," konštatoval predseda hnutia Milan Majerský.

Nastavenie brzdy na celkové verejné výdavky bude podľa KDH bičom na vládne strany, nech už budú akékoľvek, aby v predvolebnom období populistickými činmi nenafukovali štátne výdavky. Rovnako víta, že z "pokladničky ministra financií", teda všeobecnej pokladničnej správy, sa presunie aspoň časť peňazí na konkrétne účely. "Predovšetkým 800 miliónov eur pôjde do zdravotníctva, ktoré by napriek legitímnemu nároku o ne muselo opakovane žiadať," doplnil líder kresťanských demokratov.

"Na každé štvrté euro vynaložené zo štátneho rozpočtu si vláda bude musieť budúci rok požičať, lebo príjmy nebudú postačovať. Slovensko sa tak v čase čoraz drahších štátnych pôžičiek dostáva na strmší a strmší zráz, na konci ktorého je už len dlhová priepasť," varoval člen vedenia a ekonomický expert KDH Jozef Hajko.