Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kéry: Fínsko i Švédsko spĺňajú podmienky vstupu do NATO

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD. Foto: TASR – Jakub Kotian

Predseda Zahraničného výboru NR uviedol, že nemá problém so vstupom Fínska do NATO.

Bratislava 13. mája (TASR) - Fínsko i Švédsko sú krajiny, ktoré budú určite spĺňať kritériá na vstup do NATO. Uviedol to predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD). Je podľa neho otázkou, či by vstup do NATO krajiny susediacej s Ruskom viedol k upokojeniu situácie alebo eskalácii napätia.

Podľa Kéryho nestačí len to, že nejaký štát prejaví záujem stať sa členom Severoatlantickej aliancie, musí spĺňať aj podmienky. V prípade Fínska a Švédska to podľa neho platí. Spomenul príklad Ukrajiny, ktorej "sme dávali falošné nádeje, aby boli členmi NATO a vedeli sme dobre, že dlhé roky nebude spĺňať kritériá".

Rusko je podľa Kéryho citlivé na to, že by sa hranica NATO posúvala priamo k ich územiu. Zároveň dodal, že ide výlučne o rozhodnutie Fínska a nemá problém so vstupom tejto krajiny do NATO.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok (12. 5.) oficiálne oznámili, že podporujú vstup krajiny do NATO. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.