Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Kiča: EÚ aj SR sa chcú riadiť záväzkami summitu o ochrane biodiverzity

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prediskutujeme návrh nariadenia o ochrane a obnovy prírody, ktoré tieto záväzky pretaví do európskej legislatívy, vysvetlil Kiča.

Brusel 20. decembra (TASR) — Európska únia aj Slovensko sa chcú riadiť záväzkami summitu o ochrane biodiverzity. Uviedol to v utorok štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre životné prostredie v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa Kiču rada ministrov začne svoje zasadnutie dobrou správou, keďže pred niekoľkými hodinami v sa v Montreale v rámci Dohovoru OSN o biodiverzite (COP15) podarilo uzavrieť prelomovú dohodu pre ochranu biodiverzity a prírody na tretine zemegule. V rámci nej sa všetky štáty sveta zaviazali do roku 2030 chrániť 30 percent území, či už je to v mori alebo na súši.



V tejto súvislosti ocenil, že aj hlavné témy rokovaní Rady EÚ pre životné prostredie sa týkajú tejto oblasti a dodal, že ministri by v mene EÚ mali záväzky z Montrealu potvrdiť.

"Prediskutujeme návrh nariadenia o ochrane a obnovy prírody, ktoré tieto záväzky pretaví do európskej legislatívy,"
vysvetlil.

Slovensko podľa Kiču podporuje a víta závery summitu z Montrealu a závery COP15 a bude presadzovať, aby sa návrh o obnove prírody stal ambiciózny a skutočne predstavoval možnosti, ako aj v rámci EÚ chrániť aspoň 30 percent území do roku 2030.

"Aby sme teraz, v čase bezprecedentnej krízy biodiverzity, skutočne spravili pre ochranu prírody čo najviac," povedal Kiča.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)