Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kiča: Národné parky by mohli byť viac sprístupnené verejnosti

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča. Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom MŽP je zabezpečiť dôslednú a efektívnejšiu ochranu prírody v národných parkoch, ktorých prvoradý cieľ je ochrana prírody, tvrdí Kiča.

Bratislava 21. marca (TASR) - Národné parky by mohli byť viac sprístupnené verejnosti. "Stotožňujeme sa s názorom, že pri dodržaní princípov ochrany prírody treba sprístupniť národné parky vo vyššej miere," uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča pri príležitosti Svetového dňa lesov.

Pripomína, že prebiehajúca transformácia pozemkov neohrozí živobytie ľudí na vidieku. Rozvoj mäkkého turizmu a prírode blízke hospodárenie, naopak, vytvorí nové príležitosti. Cieľom MŽP je zabezpečiť dôslednú a efektívnejšiu ochranu prírody v národných parkoch, ktorých prvoradý cieľ je ochrana prírody, tvrdí Kiča.

Doplnil, že správne fungujúce národné parky prinášajú rozvoj regiónov, podporujú udržateľný turizmus, zamestnávajú stovky pracovníkov a zachovávajú prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie.

"Na konci dňa chceme mať deväť národných parkov, na ktoré môžeme byť hrdí. Kde miestni obyvatelia budú vnímať ochranu prírody a prírodného bohatstva ako základný zdroj pre lepšiu budúcnosť a celkový rozvoj regiónov," poukázal šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO).