Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Kino Lumiére je po rekonštrukcii, teší sa na návrat divákov

Na snímke kinosála K4 počas tlačovej konferencie Slovenského filmového ústavu spojenej s komentovanou prehliadkou zrekonštruovaných priestorov kina Lumiére v Bratislave 18. januára 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Vizuálnou zmenou rekonštrukcie je celková úprava interiéru, v kinosálach sú nové obklady stien, koberce, plátna a opony, sedačky sú vyčistené a repasované.

Bratislava 18. januára (TASR) - Rekonštrukcia zmenila bratislavské kino Lumiére na moderný priestor po vizuálnej aj technologickej stránke. Týkala sa interiéru kina aj projekčných a prevádzkových technológií. Po znovuotvorení bude kino ponúkať rozmanitý program pre všetky skupiny divákov. Svoje kinosály otvorí hneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia. "Pevne verím, že je to otázka pár dní, aby sa tak stalo. Našou ambíciou je kino hneď otvoriť, aby sa diváci mohli vrátiť do štyroch kinosál a zaplnili všetkých 354 miest," uviedol na štvrtkovej prehliadke priestorov generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký.

Rekonštrukcia kina podľa neho sledovala zámer zmodernizovať priestory, technologické vybavenie a zvýšiť komfort divákov v súlade s artovým charakterom kina a jeho hlavnou dramaturgickou koncepciou. "Snažili sme sa vytvoriť dôstojný stánok pre audiovizuálnu obec, milovníkov filmu, pre cinefilmov," povedal Dubecký s tým, že nový priestor má poslúžiť na rôzne spoločenské a kultúrne aktivity.

Vizuálnou zmenou rekonštrukcie je celková úprava interiéru, v kinosálach sú nové obklady stien, koberce, plátna a opony, sedačky sú vyčistené a repasované. Jej predmetom bola aj kompletná výmena elektriky a nová vzduchotechnika. Dubecký zdôraznil, že každá kinosála má vlastnú klimatizačnú jednotku, vďaka čomu sa zlepší cirkulácia vzduchu.

Na snímke foajé Kina Lumiére počas tlačovej konferencie Slovenského filmového ústavu spojenej s komentovanou prehliadkou zrekonštruovaných priestorov kina Lumiére v Bratislave 18. januára 2024.
Foto: TASR Dano Veselský


Súčasťou rekonštrukcie bola tiež výmena troch digitálnych projektorov a v každej sále je možné uvádzať filmy s elektronickými podtitulkami. Počas rekonštrukcie tiež zrealizovali prípravu priestoru na umiestnenie výťahovej plošiny pre imobilných divákov, ktorá sa osadí v závislosti od jej dodávky počas prevádzky kina.

Šéf SFÚ hodnotí pozitívne najmä úpravu kinosály K1, označil ju za "premiérovú" sálu. Pred plátnom je umiestnená opona, čo dnes v kinách nie je bežné vidieť. Zároveň sa v nej môžu robiť kontrolné projekcie nových filmov. "Kinosála K1 je po rekonštrukcii jednou z najkvalitnejších referenčných sál, aké na Slovensku máme," podčiarkol Dubecký. Rekonštrukcia upravila aj prepojenie foyeru kina s kaviarňou, ktoré sa v čase premiér či festivalov stane jednotným priestorom.

Rekonštrukcia kina Lumiére stála celkovo 2.438.000 eur, z toho výdavky na stavebné úpravy boli vo výške 2.184.000 eur a na kinotechnológie 254.000 eur. Na renováciu kina SFÚ zabezpečil viaczdrojové financovanie, získal dotácie Ministerstva kultúry SR a Audiovizuálneho fondu, ktorý finančne podporil redigitalizáciu, rozdiel dofinancoval SFÚ z vlastných zdrojov. Stavbu realizovala spoločnosť NTJ na základe projektovej dokumentácie spoločnosti Dark Blue studio.