Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska zbohatol na úkor chudobných ľudí, tvrdí Fischer

Viliam Fischer Foto: TASR/Martin Turanovič

Prezidentský kandidát Andrej Kiska zarobil približne 1,7 miliardy slovenských korún.

Bratislava 28. februára (TASR) - Prezidentský kandidát Andrej Kiska zarobil približne 1,7 miliardy slovenských korún, pričom na charitu venoval len okolo 30 miliónov korún. Jedným zo zdrojov jeho bohatstva sú nebankové subjekty, ktoré požičiavali za vysoké úroky peniaze prevažne chudobným ľuďom. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil prezidentský kandidát Viliam Fischer s tým, že sa opiera o informácie advokáta zastupujúceho dlžníkov firiem, v ktorých sa Kiska angažoval, ako aj o verejné zdroje.

"O kandidátovi Kiskovi, ktorý má dosť peňazí, aby si cez reklamu získaval voličov, vieme veľmi málo," vyhlásil Fischer. Na otázku, či sa považuje v porovnaní s Andrejom Kiskom za seberovného prezidentského kandidáta reagoval, že ako lekár zachránil tisícky životov a je známy po celom svete. Kisku podľa Fischera v zahraničí príliš nepoznajú a ľudia na Slovensku o ňom vedia najmä z tisícok bilbordov, ktoré si za svoje peniaze mohol dovoliť.

"Keď si dám na misku váh, čo som spravil pre Slovensko ja a pán Kiska... Za mnou sú tisíce šťastných rodín," vyhlásil Fischer. "Ako nezávislý kandidát budem bojovať o voličov a nebudem na to používať ani tisíce bilbordov, ani súkromné lietadlo. Do kampane som zatiaľ investoval medzi dvoma a tromi tisícmi eur. Čo spravil pán Kiska pre Slovensko okrem tých pôžičiek?," opýtal sa Fischer. Dodal, že ak aj bolo Kiskovo podnikanie legálne, je tu aj morálny aspekt, ktorý je v prípade prezidentského kandidáta nezanedbateľný.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj advokát Michal Mišík, ktorý podľa vlastných slov aktuálne zastupuje štyroch dlžníkov firiem, v ktorých sa v minulosti angažoval Kiska. Kontaktovali ho, keď zistili, že Kiska kandiduje na post prezidenta. "Ozvali sa mi viacerí ľudia, ktorí výslovne uviedli, že si požičali od týchto spoločností a majú problémy," povedal Mišík.

"Veľkú časť mojich klientov tvoria v súčasnosti občania, ktorí sú dlžníkmi nebankových subjektov. Praktiky nebankových subjektov spojených s pánom Kiskom neboli vždy v poriadku," povedal advokát s tým, že podľa neho nebol postup pri podpise zmlúv, ani postup pri riešení omeškania splátok férový.

"Najväčší problém týchto (nebankových, pozn. TASR) spoločností spočíva v tom, že v čase, keď ide občan urobiť určité rozhodnutie, nemá dosť relevantných informácií, aby jeho rozhodnutie bolo správne," povedal Mišík. Poznamenal, že ak niekomu požičiate 2500 eur a poviete mu, že bude splácať 60, zdá sa mu to výhodné. A neuvedomí si, že bude musieť vrátiť štyri tisícky. Za podmienky, že zaplatí všetko načas, inak mu hrozia exekúcie majetku.

"Druhá vec je spôsob, ako sa tieto prostriedky vymáhajú," upozornil Mišík s tým, že to robia špecializované firmy. "Cieľom je vymôcť dlžnú sumu, úroky a pokuty v neprimeranej výške od subjektu, ktorý sa dokáže iba ťažko brániť," povedal.

Mišík priniesol na tlačovú konferenciu podmienky pôžičky, ktorú si vzal jeden z jeho klientov. Na otázku, či nejde o starý prípad z 90-tych rokov reagoval odmietavo. "Tento konkrétny prípad je z roku 2008. Pán Kiska bol do roku 2012 členom Dozornej rady tejto spoločnosti. Momentálne je predsedom predstavenstva jeho brat," vyhlásil advokát.