Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Deti by pod stromčekom mali nájsť rodinné šťastie a pohodu

Ihličím vo štvrtok 13. novembra 2014 prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker (vľavo) uviedli v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej do života detskú poštovú známku Vianočnej pošty 2014. Druhá zľava osemročná Anastázia Lakatošová zo Spojenej školy v Komárne, ktorej kresba snehuliaka zvíťazila v súťaži o najkrajšiu vianočnú kresbu Ježiškovi a bude na známke „Vianočná pošta 2014“. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pripomenul, že deti môžu prostredníctvom Vianočnej pošty celoročne písať Ježiškovi na známu adresu Ježiško 999 99.

Rajecká Lesná 13. novembra (TASR) – Ihličím dnes prezident SR Andrej Kiska a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker uviedli v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej do života detskú poštovú známku Vianočnej pošty 2014.

„Želám si, aby deti pod stromčekom skutočne našli rodinné šťastie a rodinnú pohodu. Hlavne vtedy, keď sa blížia vianočné sviatky, si veľmi želám, aby nálada, ktorá je vtedy medzi ľuďmi, také to dobro, porozumenie, aby ostalo v ľuďoch čím dlhšie. Ideálne celý rok,“ povedal prezident.

Na známke „Vianočná pošta 2014“ je detská kresba snehuliaka, ktorú do súťaže o najkrajšiu vianočnú kresbu Ježiškovi poslala osemročná Anastázia Lakatošová zo Spojenej školy v Komárne. „Vianočnú známku sme začali vydávať od minulého roka a umožnili sme, aby sa do súťaže zapojili deti z celého Slovenska. Tento rok sa do súťaže zapojilo viac ako 1700 výtvarných návrhov. Vianočnú známku je možné posielať už od dnešného dňa a k dispozícii je aj takzvaná FDC obálka s príkresbou, v ktorej je autorkou anjela Alexandra Paálová,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty.



Za 15 rokov dostal podľa neho Ježiško 1,3 milióna detských želaní, na ktoré aj doručil odpovede. „V 16. ročníku prišlo prvé želanie od detí už začiatkom augusta z Taiwanu a prvé slovenské prišli začiatkom novembra. Deti si najčastejšie želajú hračky, domáce zvieratá a elektroniku. Počet listov, kresieb, želaní prekročil minulý rok hranicu 80.000. Zhruba 1728 želaní prišlo od detí zo 40 krajín, najviac z Taiwanu (takmer 1000) a z Hongkongu necelých 300. Odpovede posiela Slovenská pošta v slovenskom a anglickom jazyku a v Braillovom písme,“ informoval Drucker.

Pripomenul, že deti môžu prostredníctvom Vianočnej pošty celoročne písať Ježiškovi na známu adresu Ježiško 999 99. „Vianočná pošta je dôležitá tým, že umožňuje plniť detské sny. Umožňuje deťom veriť, že ak si niečo želáme a niečo pre to vykonáme, máme možnosť, aby sa nám tieto sny splnili,“ dodal generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

Želania môžu od 15. novembra vhadzovať deti do špeciálnej poštovej schránky aj v bratislavskom nákupnom centre. Kreatívny návrh schránky vznikol v spolupráci s režisérom Radošinského naivného divadla Jurajom Štepkom a vyrobil ju umelecký majster divadelných dekorácií Štefan Prelovský. Celou Vianočnou poštou budú aj tento rok deti sprevádzať postavičky Bibi a Viktora, ktorí si prizvali aj kamarátov – sedem trpaslíkov.