Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska sa v Maďarsku zúčastní spomienkovej akcie

Novozvolený prezident SR Andrej Kiska pred rozhovorom v RTVS v nedeľu 30. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Stretnutie je súčasťou série obdobných tohtoročných podujatí plánovaných partnermi vo V4 a prezidentom Spolkovej republiky Nemecko.

Bratislava 13. júna (TASR) - Novozvolený prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa na základe pozvania prezidenta Maďarska Jánosa Ádera v pondelok 16. júna zúčastní na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku. TASR o tom informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Ako uviedla, stretnutie je súčasťou série obdobných tohtoročných podujatí plánovaných partnermi vo V4 a prezidentom Spolkovej republiky Nemecko. Cieľom je zvýrazniť dôležitosť a vzájomnú prepojenosť udalostí, ktoré sa v krátkom časovom odstupe odohrávali v jednotlivých krajinách strednej Európy a viedli k naštartovaniu demokratizačného procesu nielen v nich, ale aj v širšom regionálnom kontexte.  

V rámci programu v Budapešti sa prezidenti krajín V4 a Nemecka zúčastnia na ceremónii pri hroboch politických obetí revolúcie z roku 1956. Navštívia múzeum Domu teroru, kde sa nachádzajú expozície pripomínajúce obete diktatúr 20. storočia. Súčasťou programu bude i pracovný obed prezidentov.