Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kiska: NKÚ potrebuje užšiu spoluprácu s parlamentom

Na archívnej snímke Andrej Kiska. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V diskusii ocenilo vedenie NKÚ prístup rezortov zdravotníctva, financií a životného prostredia, ktoré majú pozitívny prístup k napĺňaniu legislatívy.

Bratislava 25. marca (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR potrebuje užšiu spoluprácu s parlamentom, aby svoju prácu lepšie pretavil do výsledkov. Povedal to v pondelok prezident SR Andrej Kiska po návšteve úradu a rokovaní s jeho predsedom Karolom Mitríkom a vedením.

"Aby sa na pôdu parlamentu mohli priamo prenášať zistenia a návrhy," vysvetlil prezident. V diskusii ocenilo vedenie NKÚ prístup rezortov zdravotníctva, financií a životného prostredia, ktoré majú pozitívny prístup k napĺňaniu legislatívy.



V súvislosti s čerpaním eurofondov Kiska uviedol, že v SR sa príliš veľa bežných činností, ktoré by mali byť financované z bežných zdrojov, financuje z eurofondov. Orgány dozorujúce čerpanie si podľa neho nastavujú prísne pravidlá, ktoré sú až alibistické. Potom dochádza k náročnému a pomalému čerpaniu, čo však nezamedzuje chybovosť. "Snažíme sa o zriadenie kontrolného výboru v parlamente, ktorý by prerokovával naše záverečné správy a naše protokoly a prizýval si zodpovedných ministrov, riadiace orgány štátnych podnikov na pranier, že prečo tak konali, ak narábali s majetkom a financiami nehospodárne," doplnil ho Mitrík.

Súvislosti s návrhmi opozície, ktoré sa týkajú NKÚ, Mitrík reagoval, že úrad nemôže suplovať nižšie zložky kontroly. Pripomenul, že úrad má 300 zamestnancov a 2 audítorov, pričom napríklad rezort zdravotníctva má veľký počet zamestnancov a spravuje veľký objem financií, a má 2 alebo 3 audítorov. Nik nebráni vedeniu ministerstva, aby si zriadilo útvar a neposilnilo ho ľuďmi, aby dávali ministrovi spätnú väzbu, priblížil.



Zdôraznil, že žiadna kontrolná inštitúcia v Európskej únii nemá represné právomoci, posilnenie kompetencie v tejto oblasti nie je tou správnou cestou. "Výnimkou je marenie výkonu kontroly," konštatoval predseda NKÚ.