Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KISKA: Parlamentu nič nebráni zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident SR verí, že poslanci Národnej rady (NR) SR majú dostatok uchádzačov, aby mohli zvoliť 18 kandidátov na sudcov tak, ako to predpokladá ústava.

Bratislava 8. januára (Teraz.sk/TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vidí medzi 40 uchádzačmi o post ústavných sudcov (ÚS) SR takých, ktorých by do funkcií s radosťou vymenoval, ale aj takých, ktorých by nevymenoval nikdy. Povedal to vo vyhlásení pre verejnosť s tým, že on má len dve požiadavky na kandidátov, a to sú odbornosť a morálka.

"Neexistuje žiadna reálna prekážka, ktorá by bránila tomu, aby zo 40 mien parlament navrhol kandidátov, ktorí spĺňajú nielen odborné, ale aj morálne kritériá na to, aby mohli na Ústavnom súde pôsobiť," vyhlásil prezident.



Kiska verí, že poslanci Národnej rady (NR) SR majú dostatok uchádzačov, aby mohli zvoliť 18 kandidátov na sudcov tak, ako to predpokladá ústava. "Ako prezident využijem svoje právo vyslať zástupcu na rokovanie ústavnoprávneho výboru, na ktorom prebehne verejné vypočutie všetkých kandidátov a kandidátok," doplnil.



Kandidátmi na ústavných sudcov sú Robert Fico, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Daniela Švecová, Peter Kresák, Radoslav Procházka, Ján Šikuta, Michal Matulník, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk.



S vypočutím všetkých navrhnutých kandidátov ústavnoprávny parlamentný výbor začne 23. januára. Samotná voľba 18 kandidátov na sudcov sa uskutoční na schôdzi NR SR so začiatkom 29. januára. Následne budúcich sudcov Ústavného súdu vymenuje do funkcie spomedzi navrhnutých kandidátov prezident SR. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť dvanásťročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.