Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska: Čelíme vlne politickej propagandy a informačnej vojny

Prezident SR Andrej Kiska reční počas oficiálneho otvorenia 11. ročníka bezpečnostnej konferencie Globsec 2016 v Bratislave 15. apríla 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Andrej Kiska to dnes uviedol vo svojom príhovore počas otvorenia medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v Bratislave.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Demokratický svet čelí po rokoch ukončenia studenej vojny novej vlne politickej propagandy a informačnej vojny. "Intenzívnej a efektívnej, ktorá dokáže manipulovať s náladami v spoločnostiach. A dokonca ochromiť politické rozhodovanie. Výsledkom je oslabenie našej bezpečnosti," uviedol vo svojom dnešnom príhovore počas otvorenia medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

Vyzval na zastavenie erózie dôvery v spoločnosti na Slovensku aj v zahraničí. Poukázal na to, že umiernenosť sa stáva symbolom slabosti a extrémizmus symbolom sily. "Radikálne politické hnutia rastú. Aj štandardní politici sa niekedy znížia alebo dokonca opakujú jazyk jednoduchých, populárnych, ale nesprávnych riešení," podčiarkol prezident.

Podľa neho nemožno brať hodnoty liberálnej demokratickej spoločnosti za automaticky dané. "Naše hodnoty sú hlavným terčom propagandy, ktorá oživuje extrémizmus, xenofóbiu a nedôveru voči demokracii," upozornil s tým, že odpoveďou na šírenie dezinformácií nemôže byť mlčanie. "Bolo by chybou myslieť si, že naše hodnoty a zásady sa budú vysvetľovať samé. Bolo by chybou, ak by sme o nich zabudli hovoriť," dodal.

Rozumie aj tomu, prečo časť spoločnosti vníma so skepsou udalosti poslednej doby a výzvy, ako sú Ukrajina, utečenecká kríza, teroristické útoky, riziko grexitu a brexitu.



"Vyrovnať sa s týmito problémami si žiada čas, vôľu a schopnosť robiť kompromisy. Niekedy nemáme inú možnosť, len prísť aspoň s nejakým riešením, a potom sa poučiť z vlastných chýb. Ak by sme sa úplne vzdali hľadania spoločných riešení, ak by sme prestali bojovať so skepsou, extrémizmom a nacionalizmom, mohli by sme uviaznuť v začarovanom kruhu núdzových rozhodnutí, neuvážených plánov B, plánov C alebo plánov D," konštatoval Kiska.

Podľa neho treba využiť každú príležitosť na pripomínanie nenahraditeľnej úlohy Európskej únie a NATO, jednoty a stability. "Mali by sme otvorene hovoriť o bezpečnostných výzvach, ktorým čelíme. Vysvetľovať mladej generácii, prečo neexistuje lepšia alternatíva k slobode a demokracii. A že za žiadnych okolností nemôžeme zabudnúť na ľudskosť – bez ohľadu na prekážky, ktorým čelíme," uzavrel slovenský najvyšší ústavný činiteľ.

Zaorálek: Nemôžeme si dovoliť neuvažovať nad bezpečnosťou


Situácia vo svete nie je jednoduchá. A práve medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec je miesto, kde môžu politici, analytici a ďalší odborníci rozmýšľať nad originálnymi riešeniami súčasných kríz. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti otvorenia podujatia Globsec. Podľa jeho slov toto podujatie môže byť inšpirujúce aj pre Slovensko, najmä v čase, keď sa chystá prebrať predsedníctvo v Rade EÚ.

Minister zahraničných vecí Českej republiky Lubomír Zaorálek zdôraznil, že v súčasnej dobe si v Európe nemôžeme dovoliť neuvažovať nad bezpečnosťou. "Bezpečnosť nemôžeme považovať za samozrejmosť. Je dôležité, aby sme konali a reagovali spoločne," zdôraznil Zaorálek. Podľa jeho slov je dôležité prichádzať s originálnymi riešeniami. "Je načase byť kreatívny. Treba prinášať nové nápady a byť schopný vytvoriť niečo nové, čo nie je opakovaním minulých vecí," dodal Zaorálek.



Približne 1000 hostí zo 70 krajín sveta zavíta počas troch dní do Bratislavy, aby sa zúčastnili na 11. ročníku medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016. To sa začalo dnes v Grand Hoteli River Park a potrvá do 17. apríla. Medzi pozvanými hosťami je viacero prezidentov, premiérov, ministrov obrany a zahraničných vecí, ale aj odborníkov na zahraničnú politiku a bezpečnosť.

Medzi hlavnými témami bezpečnostného fóra bude otázka teroristických hrozieb v Európe. Experti budú diskutovať aj o situácii na Blízkom východe a Islamskom štáte. Ďalej to bude príprava na summit NATO vo Varšave, problém migrácie v Európe, vzťahy Ukrajiny a Ruska, ale aj referendum vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ.

Pozrite si celý prejav prezidenta počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v origináli.