Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KISKA: Riešením je zásadná rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k aktuálnej politickej situácii 4. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR/KP SR - Marián Garaj

Pôvodne mal Andrej Kiska naplánované večerné vystúpenie v RTVS. Potom, ako sa dozvedel, že s vyhlásením v RTVS vystúpi aj premiér a predseda NR SR, svoje vystúpenie v televízii zrušil.

Bratislava 4. marca (Teraz.sk/TASR) - Alebo zásadná rekonštrukcia vlády, ktorá by získala dôveru v parlamente a nepolarizovala by spoločnosť, alebo predčasné parlamentné voľby. To sú dve riešenia, ktoré v súčasnej politickej situácii vidí prezident SR Andrej Kiska.



Oznámil, že týždeň čakal na to, aké kroky urobí vládna garnitúra na zmiernenie napätia v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. "Zdá sa však, že žiadne riešenie sa nechystá, nevidím žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery," vyhlásil Kiska.



Rozhodol sa preto, že v najbližších dňoch začne rokovanie s politickými stranami o tom, ako si predstavujú budúcnosť, pôsobenie vlády, vzťahy vlády a opozície a najmä to, ako začať obnovovať dôveru ľudí v štát. Nedôvera je podľa prezidenta obrovská, no i odôvodnená. Prezident upozornil, že nech bude motív dvojnásobnej vraždy mladých ľudí akýkoľvek, tragédia, ktorá sa stala, je pre mnohých odrazom slovenskej reality. "Je to strašná vizitka stavu našej republiky po 25 rokoch jej existencie. Niečo zlé je v samých základoch nášho štátu," uviedol Kiska o situácii.

Prezident verí, že prípad vraždy vedie ten najlepší možný vyšetrovací tím a že sa mu podarí objasniť prípad. Vyzval verejnosť, aby vyšetrovateľom dôverovala.

Prečítajte si tiež:
Opozícia chce predčasné voľby




So svojím vystúpením predstúpil prezident pred novinárov v Prezidentskom paláci v Bratislave, hoci v nedeľu večer mal vystúpiť vo verejnoprávnom RTVS. Vysvetlil, že sa v nedeľu stretol s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), aby hovorili o východiskách zo súčasnej situácie. "Ukázalo sa, že naše predstavy o možnom riešení sú zatiaľ rozdielne,“ uviedol prezident.



Na základe tohto faktu a vzhľadom na avizované vystúpenie premiéra a predsedu parlamentu, ktorí takisto požiadali o priestor v RTVS, sa prezident rozhodol vystúpiť s vyhlásením skôr. "To, čo potrebuje spoločnosť v tejto napätej situácii najmenej, je politické divadlo na televíznej obrazovke v podaní najvyšších ústavných činiteľov," vyhlásil Kiska.

Pred avizovaným večerným televíznym vystúpením sa vyjadrí aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Príhovor prezidenta SR Andreja Kisku k aktuálnej politickej situácii

"Vo štvrtok som oznámil, že dnes vystúpim vo verejnoprávnej televízii s vyhlásením k aktuálnej situácii na Slovensku po ohavnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Včera som sa dozvedel, že s vyhlásením po mne plánuje vystúpiť aj predseda vlády a pridal sa aj predseda národnej rady.

Hovoril som osobne s premiérom Robertom Ficom o možných východiskách z vážnej politickej krízy. Žiaľ, ukázalo sa, že naše vnímanie a naše názory na možné riešenia sú rozdielne.

Rozhodol som sa z týchto dôvodov moje večerné vystúpenie zrušiť a svoje stanovisko povedať už teraz. To posledné, čo naša spoločnosť v napätej situácii potrebuje, je politické divadlo na televíznej obrazovke v podaní najvyšších ústavných činiteľov.

V piatok si pamiatku dvoch mladých ľudí uctili desiatky tisíc ľudí na celom Slovensku aj v zahraničí. Zdieľali sme rozhorčenie, smútok a želanie, aby boli páchatelia tohto činu nájdení a potrestaní.

Ale cítil som z ľudí aj odhodlanie začať náročný, možno bolestný, ale nevyhnutný proces, aby sme mohli opäť veriť štátu, jeho predstaviteľom, jeho schopnosti nás chrániť a zaistiť spravodlivosť. Aby sme sa po tejto rane mohli znova postaviť na nohy.

Dnes je nedôvera ľudí voči štátu obrovská. Mnohí nedôverujú orgánom činným v trestnom konaní. Mnohí z osobnej skúsenosti. A táto nedôvera je odôvodnená. Prekročili sa hranice, veci zašli priďaleko a nie je cesty späť. Dospeli sme do momentu, keď vnímame aroganciu moci.

Verím, že tento prípad riešia najlepší vyšetrovatelia a vraždu dvoch mladých ľudí chcú vyriešiť. Chcel by som preto všetkých ľudí ako prezident Slovenskej republiky poprosiť: dôverujme im pre túto chvíľu.

Nemôžem zľahčovať atmosféru, ktorá dnes našu krajinu dusí. Nevraživosť je obrovská. Nedôvera je nevídaná. Pocit nespravodlivého štátu je takmer absolútny.

Aj keby sa ukázal byť motív vraždy dvoch mladých ľudí akýkoľvek, aj keby bol hoci aj nejaký náhodný, veľké množstvo ľudí je presvedčených, že táto tragédia v mnohom odráža všeobecnú slovenskú realitu.

To je strašná vizitka stavu našej republiky po 25 rokoch jej existencie. Niečo zlé je pod povrchom, niečo zlé je v samých základoch nášho štátu.

Čakal som týždeň na to, aké politické kroky vládna väčšina urobí. Aké rozhodnutia sama prijme, aby sa pokúsila zmierniť napätie a obnoviť dôveru.

Zdá sa však, že žiadne riešenie sa nečrtá. Niektorí rezignovali a počúvam úvahy o ďalších. Ale nevidím žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery.

Preto začnem rokovania s politickými stranami, ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťahy vlády a opozície - a predovšetkým o tom, akým spôsobom začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát.

Nateraz vidím dve možnosti: Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a požiadala a získala dôveru Národnej rady.

Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.

Rokovania s lídrami politických strán začnem v najbližších dňoch a následne budem verejnosť informovať.
Som pripravený túto krajinu touto zložitou a ťaživou situáciou previesť."


TASR informovala Kancelária prezidenta SR.