Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Kiskova strana by podľa volebného modelu mala 10,8 percenta

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Strana končiaceho prezidenta, ktorá ešte nemá zverejnené meno, by skončila na štvrtom mieste. Vyplýva to z volebného modelu agentúry AKO pre Hospodárske noviny z obdobia medzi 28. a 31. májom.

Bratislava 7. júna (TASR) – Nová politická strana Andreja Kisku by podľa volebného modelu získala 10,8 percenta. Strana končiaceho prezidenta, ktorá ešte nemá zverejnené meno, by skončila na štvrtom mieste. Vyplýva to z volebného modelu agentúry AKO pre Hospodárske noviny z obdobia medzi 28. a 31. májom.

Prieskum sa delí na preferencie so stranou Andreja Kisku a bez nej. Najviac, 17,4 percenta by získal Smer-SD, na druhom mieste by skončila koalícia PS a Spolu-OD so ziskom 15,6 percenta a tretia ĽSNS by mala 13,8 percenta. SaS by sa umiestnila za Kiskovou stranou (8,8 percenta) na piatom mieste, nasleduje KDH (8,1 percenta), SNS (6,4 percenta). Sme rodina by mala podporu šiestich percent a OĽaNO 5,7 percenta, Most - Híd by vo voľbách dostal 3,6 percenta.

Podľa volebného modelu by voľby bez strany Andreja Kisku takisto vyhral Smer-SD so ziskom 18,7 percenta. Druhá by bola koalícia PS/Spolu-OD, ktorá by získala 18 percent. Tretia by skončila ĽSNS s takmer 15 percentami. Za nimi by nasledovala SaS (10,8 percenta), KDH (8,6 percenta), Sme rodina (7,3 percenta), SNS (7,2 percenta), OĽaNO (6,3 percenta). Do parlamentu by sa nedostal vládny Most - Híd (4,2 percenta).