Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Klimatický zákon potrebuje konkrétne ciele, tvrdí Klimatická koalícia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Iniciatíva pripomenula, že dlhodobo narážame na nedostatky súvisiace s klimatickými dátami.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Ak má klimatický zákon priniesť potrebnú zmenu, musí obsahovať konkrétne ciele, kontrolu a vymáhateľnosť. Vyhlásili to predstavitelia iniciatívy Klimatická koalícia. Silný klimatický zákon považujú za príležitosť na nevyhnutnú transformáciu spoločnosti, ktorá bude pre všetkých spravodlivá. Upozorňujú tiež na problém s dátami.

"Súhlasíme s ministerstvom životného prostredia, že základom sú jasne stanovené ciele pre jednotlivé sektory. Tie sa musia premietnuť do kontrolovateľných a vymáhateľných záväzkov pre jednotlivé ministerstvá," priblížila Klimatická koalícia v stanovisku.

Pripomenula, že dlhodobo narážame na nedostatky súvisiace s klimatickými dátami. "Verejnosť a často ani odborníci im poriadne nerozumejú a nie je jasné, ako sa s dátami ďalej nakladá, najmä či a ako sú využité pri tvorbe politík," doplnili s tým, že za zarážajúcu považujú aj situáciu v mestách a regiónoch, "na ktorých stojí veľké množstvo opatrení zameraných na znižovanie emisií a aj prispôsobovanie sa zmene klímy". Klimatická koalícia chce v nasledujúcich týždňoch oslovovať verejnosť i firmy, aby získala podporu pre silný klimatický zákon.

Envirorezort tento týždeň pre TASR uviedol, že pokračuje v príprave zákona o klíme, ktorý má priviesť Slovensko do éry uhlíkovej neutrality. Do medzirezortného pripomienkového konania ho chce predložiť na jeseň. Na príprave zákona spolupracuje so štátnymi inštitúciami, inými rezortmi, samosprávou a občianskymi iniciatívami. Pripravovaný zákon sa podľa ministerstva opiera o európsky klimaticko-energetický balík Fit for 55.