Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Klimatická zmena sa týka i kultúrneho dedičstva, môže ju pomôcť riešiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa zdôrazňuje aj okamžitú potrebu zvýšiť povedomie o kultúrnom dedičstve v čase klimatickej krízy.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Klimatická zmena sa týka aj kultúrneho dedičstva. Posilnenie jeho odolnosti voči dosahom zmeny klímy rieši správa zverejnená Európskou komisiou (EK) od špecializovanej pracovnej skupiny, v ktorej boli aj slovenskí odborníci. TASR informácie poskytla Anna Tuhárska z Pamiatkového úradu SR, ktorá bola jedným z nich.

"Ide o prelomový dokument, ktorý prvýkrát komplexne prepája problematiku klimatickej zmeny s potrebami ochrany kultúrneho dedičstva," uviedla. Podľa nej dokument prízvukuje, že kultúrne dedičstvo nie je len "obeťou" nepriaznivých dosahov zmeny klímy, ale dôležitou súčasťou opatrení na ich zmierňovanie.

"Na jednej strane sme boli šokovaní bezprecedentnou rýchlosťou a rozsahom, v akom klimatická zmena ohrozuje naše kultúrne dedičstvo, na druhej strane sme našli množstvo odpovedí ukazujúcich, že naše kultúrne dedičstvo môže prispievať k riešeniu klimatickej krízy a akým spôsobom ho môžeme zachovať pre budúce generácie," povedala predsedníčka odbornej pracovnej skupiny Johanna Leissnerová.

Kľúčové závery správy Posilnenie odolnosti kultúrneho dedičstva voči dopadom zmeny klímy – ako Európska zelená dohoda súvisí s kultúrnym dedičstvom upozorňujú na naliehavú potrebu vytvoriť a implementovať vhodné stratégie na posilnenie odolnosti kultúrneho dedičstva voči dosahom zmeny klímy a na nutnosť zahrnúť ho do hlavných politík. Správa tiež poukazuje na to, že podpora ochrany pamiatok a historických lokalít, ako aj údržba a opätovné využívanie starých budov namiesto ich demolácie predstavujú spôsob, ako prispieť k ochrane klímy, priblížila Tuhárska.

Oživenie a využitie tradičných a zabudnutých zručností a techník môže podľa nej výrazne napomôcť ekologizácii Európy a stimulovať ekonomickú obnovu. Správa zdôrazňuje aj okamžitú potrebu zvýšiť povedomie o kultúrnom dedičstve v čase klimatickej krízy.