Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Klimatológ: Problémom adaptačných opatrení je nezáujem politikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Adaptačné opatrenia podľa Lapina riešia iba lokálne alebo regionálne dôsledky klimatickej zmeny a nepatrne sa podieľajú na jej spomaľovaní.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Problémom adaptačných opatrení na zmenu klímy je na Slovensku nedostatok financií a malý záujem ministerstiev a politikov. Všetky opatrenia súvisiace s klimatickou zmenou, adaptácia aj mitigácia, majú dlhú realizáciu a ešte dlhší čas na zistenie kladných prínosov. Tým pádom to prekračuje štvorročné volebné obdobie, čo odrádza politikov od detailnejšieho záujmu. Pre TASR to uviedol klimatológ Milan Lapin.

Adaptačné opatrenia podľa Lapina riešia iba lokálne alebo regionálne dôsledky klimatickej zmeny a nepatrne sa podieľajú na jej spomaľovaní. Na Slovensku sa adaptačné opatrenia sústreďujú hlavne na problémy s vodou, a to na sucho a prívalové povodne.

"Doterajšie protipovodňové opatrenia a opatrenia proti riziku sucha na Slovensku nestačia na zamedzenie rozsiahlych škôd súvisiacich s pokračujúcou klimatickou zmenou," podotkol Lapin. Tieto adaptačné opatrenia sú podľa neho náročné na investície a aj na čas. Preto postupuje ich realizácia na Slovensku veľmi pomaly.

Ďalšie adaptačné opatrenia sú pri pestovaní poľných plodín a drevín a v lesnom hospodárstve. Poľnohospodárske rastliny a dreviny majú kratší životný cyklus ako lesné ekosystémy, preto sú tam adaptačné opatrenia úspešnejšie, tvrdí klimatológ. Mnohé poľnohospodárske firmy sa tak dokážu s nimi ľahšie vysporiadať.

"Náročnejším problémom je introdukcia nových organizmov z teplejších regiónov, vrátane škodcov, chorôb, patogénov a inváznych rastlín, kde ide o veľké škody a vysoké náklady na adaptáciu," poukázal Lapin. Dôležitým adaptačným opatrením je podľa neho zlepšenie podmienok bývania a práce v interiéroch. Dôvodom sú zvyšujúce sa teploty.

Rozpracované sú projekty klimatizácie interiérov a dopravných prostriedkov, ako aj zvýšenie vegetácie v mestách a obciach, vrátane zelených striech a zadržiavania dažďovej vody. "Je isté, že bude klesať spotreba energie na vykurovanie v zime, no rast spotreby energie na klimatizáciu a iné opatrenia v lete to určite vykompenzuje o viac ako 100 percent," myslí si klimatológ.

Adaptačné opatrenia na zmiernenie lokálnych alebo regionálnych dôsledkov klimatickej zmeny patria podľa Lapina medzi hlavné povinnosti zmluvných krajín, ktoré ratifikovali rámcový dohovor OSN o klimatickej zmene. Návrh a vyhodnotenie adaptačných opatrení je súčasťou Národných správ jednotlivých krajín o klimatickej zmene. Slovensko spracovalo doteraz sedem správ. Teraz sa pripravuje ôsma.