Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Klimatológ: Zníženie spotreby je účinný krok proti klimatickej kríze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyčajným alibizmom je podľa klimatológa to, ak sa budeme tváriť ekologicky, ale zodpovednosť prenesieme na niekoho iného.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Znižovanie spotreby je najefektívnejším nástrojom boja proti klimatickej kríze. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Matejovič. Tvrdí, že klimatická kríza sa nedá riešiť len na regionálnej alebo národnej úrovni. Je potrebné koordinovať kroky s celým medzinárodným spoločenstvom.

"Triedenie odpadu, týka sa to najmä plastov, je určite prospešné. Ale ak znížime spotrebu a nebudeme kupovať nápoje v plastových fľašiach, nebude treba toľko odpadu triediť," poukazuje Matejovič.

Obyčajným alibizmom je podľa klimatológa to, ak sa budeme tváriť ekologicky, ale zodpovednosť prenesieme na niekoho iného. "Ak napríklad zastavíme ťažbu uhlia a potom ho importujeme z inej krajiny, nič sa tým nevyrieši. Rovnako sa to týka aj spotrebného tovaru. Ak sa ten tovar vyrobí napríklad v Číne a dovezie sa k nám, opäť sa tým nič nevyrieši, pretože je úplne jedno, na ktorom mieste sa fosílne palivá spália," podotkol Matejovič s tým, že efekt je rovnaký.

Pokračuje, že klimatológovia už minimálne od 80. rokov 20. storočia upozorňujú na riziká spojené so zmenou klímy. Odvtedy sa konalo veľa medzinárodných konferencií a bolo prijaté množstvo dokumentov. Napriek tomu koncentrácia oxidu uhličitého v zemskej atmosfére stále rastie. Politici rokujú, no výsledky sú podľa Matejoviča nulové. "Papier znesie všetko," poznamenal.

Treba podľa jeho slov privítať iniciatívy ekoaktivistov, no niektoré ich požiadavky podľa Matejoviča nie sú reálne. Poukazuje napríklad na to, že problémom nie sú samotné fosílne palivá, ale ich nadmerné spaľovanie. "Ak by sa napríklad znížilo využívanie fosílnych palív o 80 percent oproti súčasnému stavu, príroda by si s tým dokázala poradiť. Prakticky však nie je možné zredukovať využívanie fosílnych palív na nulu," tvrdí.