Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Klimová: Útok na predstaviteľa štátu môže spôsobiť eskaláciu napätia

Na snímke policajné auto stráži opáskované auto na parkovisku v blízkosti domu kultúry po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR- Alexandra Moštková

Motivácia k takémuto činu môže byť podľa jej slov rôzna.

Bratislava 15. mája (TASR) - Útok na vrcholného predstaviteľa štátu môže spôsobiť eskaláciu napätia. Motivácia k takémuto činu môže byť rôzna. Pre TASR to uviedla psychologička a bývalá šéfka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Predpokladám, že budú teraz rôzne názory, ľudia budú rôzne obviňovaní, kto za to všetko môže, prečo k tomu vôbec prišlo, kto to dopustil, a tieto skupiny, ktoré budú mať rôzne názory, môžu proti sebe oveľa viac bojovať," vysvetlila odborníčka.



Dôležité podľa nej je, aby sa čin dostatočne vyšetril a páchateľ potrestal. "Ak tento čin nebude dostatočne potrestaný, tak potom to samozrejme ukazuje cestu iným ľuďom, ktorí budú chcieť niečo podobné spáchať," ozrejmila Klimová.

Motivácia k takémuto činu môže byť podľa jej slov rôzna. "Môže to byť osobný postoj, keď sa tomu človeku stalo niečo zlé v živote, čo si spája s politikom alebo inou osobou z jeho okruhu. Môže to byť dlhodobá frustrácia, frustrácia z toho, že podmienky pre život na Slovensku momentálne nie sú práve najlepšie," priblížila psychologička. Môže tiež podľa nej ísť o akt pomsty či potrebu zviditeľniť sa, zdôraznila však, že nič neospravedlňuje takýto čin.