Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Koalícia reaguje na obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) 7. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Národná kriminálna agentúra obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní obviniť členov strany Smer-SD Roberta Kaliňáka a Roberta Fica je autonómnym rozhodnutím týchto orgánov. Po rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Verí zároveň, že obvinenia sú podložené aj relevantnými dôkazmi.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) prípad nechcel komentovať, nemá o ňom bližšie informácie, predpokladá, že sa v súčasnosti realizujú procesné úkony.



Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) neočakáva v parlamente prekvapenia pri prípadnej žiadosti o zadržanie poslanca alebo jeho vzatie do väzby. Predpokladá, že poslanci OĽANO to podporia.

"Fico s Kaliňákom podľa svedectiev mnohých členov ich mafie hrubým spôsobom zneužívali Policajný zbor na kriminalizáciu svojich politických protivníkov," reagoval líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Dodal, že poctiví vyšetrovatelia majú rozviazané ruky a politici sa o obvineniach dozvedajú z médií. Predstavitelia Smeru-SD a Hlasu-SD podľa neho robia všetko pre to, aby sa vyhli spravodlivosti.



Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že ak kompetentné orgány požiadajú parlament o zadržanie alebo vzatie do väzby poslanca Fica, členovia klubu OĽANO im nebudú brániť v práci. "Budú hlasovať za. Rovnosť pred zákonom a funkčný právny štát sú hodnoty, za ktoré naše hnutie bojuje od svojho vzniku," povedal Šipoš.

R. Mikulec: Polícia koná výhradne podľa zákona, nie podľa rozmarov politikov


Polícia koná výhradne podľa zákona, nie podľa rozmarov politikov. V súvislosti s obvinením šéfa Smeru-SD Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka to na sociálnej sieti uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

"Politici si nesmú myslieť, že sú nadľudia, nesmú si byť istí svojou nedotknuteľnosťou a nakoniec, musia vedieť, že pred zákonom sme si všetci rovní," skonštatoval. Ak si niekto myslí, že akýkoľvek člen vlády vymýšľa nápady, ako niekoho obviniť, podľa Mikulca sa mýli.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Fico svoje obvinenie považuje za politickú pomstu.

Členovia opozičnej strany Smer-SD avizovali tiež iniciovanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na odvolávanie ministra Mikulca z funkcie.

B. Kollár verí, že orgány činné v trestnom konaní konajú pri obvinení objektívne


Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) v Bratislave 30. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) verí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) majú dostatok dôkazov a konajú objektívne v prípade obvinenia poslanca a expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Stanovisko šéfa parlamentu TASR poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

"V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne. Zároveň môžem povedať, že hnutie Sme rodina nikdy nebránilo, ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz," uviedol Kollár s tým, že musia počkať na viac informácií.

Remišová: Fico by sa mal vzdať poslaneckého mandátu


Predseda opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico by sa podľa vicepremiérky a šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho. Reagovala tak na obvinenie Fica i bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA).

"Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie," uviedla na sociálnej sieti Remišová. Jej spolustraník a poslanec NR SR Juraj Šeliga deklaruje, že polícia si robí svoju robotu a nikto do toho nezasahuje.



"Policajti sú plne zodpovední za to, ako to obhája pred prokuratúrou, respektíve súdom," skonštatoval. Odmieta, že by išlo o politický proces. Obvinením Fica a Kaliňáka sa podľa neho potvrdilo, že na Slovensku nikto nestojí nad zákonom.

Kolíková: Je dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca


Zákon a spravodlivosť musí platiť pre každého. Je dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca až po preukázanie viny na súde. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii na obvinenie expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

"Od začiatku je zrejmé, že korupcia, ktorá sa teraz odhaľuje, dosahuje najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia," povedala Kolíková.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas 76. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 20. apríla 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Ministerka má dôveru v orgány činné v trestnom konaní, špeciálnu prokuratúru a súdy. "Mám dôveru, že robili všetko pre to, aby v takejto veci obvinenie naozaj stálo na pevných nohách," poznamenala.

Národná kriminálna agentúra obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Upozornil na to Denník N, podľa ktorého čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas NR SR SR.

Klub SaS bude v prípade hlasovania v NR SR za súhlas so vzatím R. Fica do väzby


Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu (NR) SR. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.
Na archívnej snímke Richard Sulík (SaS).
Foto: TASR - Martin Baumann

"Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny," doplnil hovorca s tým, že SaS tak dáva voľný priebeh spravodlivosti.