Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Klub SDKÚ-DS,Most-Híd chce verejnú diskusiu o výškových limitoch

Podľa neho by sa tak malo stať ešte pred rokovaním o zmenách a doplnkoch územného plánu 03.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Najväčší bratislavský poslanecký klub SDKÚ-DS, Most-Híd tvrdí, že mesto potrebuje odbornú verejnú diskusiu o výškových limitoch výstavby na svojom území. Na dnešnom brífingu to pre médiá povedal jeho predseda Ivo Nesrovnal. Podľa neho by sa tak malo stať ešte pred rokovaním o zmenách a doplnkoch územného plánu 03.

"Bratislavčania dlho volajú po výškovej regulácii výstavby. Tá neexistuje," uviedol Nesrovnal s tým, že to spôsobilo dnešný nepriaznivý urbanistický obraz Bratislavy a hlavné mesto nevychádza dobre aj v porovnaní s inými európskymi mestami. "Tie umiestňujú výškové budovy iba na jedno miesto a väčšinou mimo centra," dodal. Obraz mesta má podľa neho dosah aj na návštevnosť a vznikajú straty z turistického ruchu. "Chceme, aby aj Bratislava mala vypracovaný koncept výškovej zástavby a rozvíjala sa v súlade s urbanistickými pravidlami. V rámci dodatku sa pripravuje aj zmena metodológie posudzovania stavieb," podotkol líder klubu.

Na verejnej diskusii by sa podľa neho mali zúčastniť nielen architekti, urbanisti, ale aj sociológovia a psychológovia. "Ľudia, ktorí vedia, ako umiestňovanie stavieb vplýva na správanie a životné pocity ľudí," podotkol Nesrovnal.

Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho magistrát už od začiatku roka pracuje na urbanistickej štúdii výškovej zonácie, ktorá bude slúžiť ako odborný podklad pre posudzovanie investičných projektov z hľadiska ich maximálne prípustnej výšky. "Zároveň to bude podklad pre najbližšie zmeny a doplnky Územného plánu mesta," uviedol. Zadanie pre vypracovanie štúdie bolo podľa jeho slov prerokované na operatívnej porade primátora. V okamihu, keď bude pripravený pracovný návrh štúdie, primátor ju predloží na pripomienkovanie komisii územného plánovania a taktiež na odbornú i laickú diskusiu. "Primátor takýto postup uplatňoval pri všetkých dôležitých témach a preto môže poslancov len ubezpečiť, že takýto transparentný postup uplatní aj pri prerokovávaní štúdie výškového zónovania, pričom dokument bude predmetom rokovania zastupiteľstva," poznamenal hovorca.

Mestský klub tiež žiada, aby sa zmenil stavebný zákon, čím by sa predišlo čiernym stavbám. Developéri podľa neho zneužívajú paragraf, ktorý dovoľuje zmeniť stavbu pred dokončením. "Jeho zmyslom nie je dodatočne navyšovať stavby a tak zvyšovať aj zisky developérom. Zmyslom ustanovenia je reflektovať nepodstatné technické zmeny, ktoré sa vyskytli behom výstavby," vysvetlil Nesrovnal. Primátor Milan Ftáčnik by mal na to podľa nich využiť podporu vládnej strany Smer-SD, aby to presadila v parlamente. Klub dnes poslal Ftáčnikovi aj otvorený list so svojimi požiadavkami.

Podľa Andrassyho otázku stavebného zákona považuje za zásadnú nielen bratislavská samospráva, ale aj Združenie miest a obcí Slovenska. "Primátor urobí všetko pre novelu stavebného zákona, ktorá bude prísne postihovať investorov, ktorí svoje projekty realizujú bez povolenia, na čierno, alebo menia ich charakter počas stavby, pred dokončením a v rozpore so stavebným povolením," dodal.