Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Klus: CoFoE priniesla niektoré veľmi účinné návrhy občanov

Martin Klus, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Šefčovič v mene EÚ vedie pobrexitové rokovania s britskou stranou a snaží sa, aby Británia rešpektovala platnosť medzinárodného práva.

Bratislava/Brusel/Luxemburg 21. júna (TASR) - Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu debatuje o tom, ako naložiť s odporúčaniami občanov z Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Po príchode na zasadnutie Rady ministrov to povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus, informuje spravodajca TASR.

Klus pripomenul, že Rada ministrov sa v Luxemburgu bude zaoberať aj pokračovaním procesu CoFoE, najmä po tom, ako koncom minulého týždňa Európska komisia zverejnila svoje zámery ohľadom odporúčaní občanov.

"Veríme, že niektoré návrhy, ktoré načrtli občania, sú veľmi účinné a Slovensko ich víta," uviedol Klus. Diskusie o potrebe zmeniť základnú legislatívu EÚ Slovensko podľa neho nenamieta, ale neželá si zmenu pravidiel len pre zmenu samotnú. "Teraz sa treba sústrediť na tie veci a návrhy, ktoré si nevyžadujú potrebné zmeny legislatívy EÚ," dodal.

Slovensko na zasadnutí Rady ministrov podporí odporúčanie eurokomisie udeliť Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín a ponúknuť európsku perspektívu ďalším krajinám vrátane Gruzínska. "Slovensko je dlhodobo obhajcom rozširovania EÚ. Veríme, že rozširovanie Únie je jedným z jej najužitočnejších nástrojov, ako udržať jednotu a prosperitu," vysvetlil Klus.

V neposlednom rade sa európski diplomati v Luxemburgu budú zaoberať aj jednostrannými krokmi Spojeného kráľovstva, ktoré novým návrhom zákona spochybňuje pobrexitovú obchodnú dohodu a protokol o Írsku a Severnom Írsku.

"Slovensko v tomto podporuje snahy podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča," odkázal Klus. Šefčovič v mene EÚ vedie pobrexitové rokovania s britskou stranou a snaží sa, aby Británia rešpektovala platnosť medzinárodného práva, pod ktoré spadá aj dohoda o brexite a pobrexitová obchodná dohoda.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)