Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Klus: EÚ súhlasí najprv riešiť návrhy CoFoE nevyžadujúce zmeny zmlúv

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. Foto: TASR Pavol Zachar

Klus vyjadril presvedčenie, že tento pozitívny trend debát z Luxemburgu sa podarí udržať aj počas nadchádzajúceho summitu lídrov EÚ vo štvrtok a piatok v Bruseli.

Brusel/Luxemburg 21. júna (TASR) - Diplomati členských krajín EÚ sa v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu venovali otázke, ako naložiť s odporúčaniami občanov zahrnutých do výsledkov Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus podľa spravodajcu TASR po stretnutí uviedol, že v EÚ je zhoda na tom, aby sa najprv riešili občianske návrhy, ktoré si nevyžadujú zmeny základných zmlúv Únie.

Klus pripomenul, že európski diplomati vôbec prvýkrát od oficiálneho ukončenia CoFoE 9. mája komplexne hovorili o návrhoch občanov obsiahnutých v záverečných odporúčaniach konferencie. Spresnil, že niektoré z občianskych návrhov volajú po otvorení zmlúv o fungovaní EÚ. "Ale zároveň je tu aj množstvo tých návrhov, ktoré základné zmluvy otvárať nepotrebujú. Zhodli sme sa na tom, že práve nimi treba začať, aby sme našim občanom vyhoveli v ich požiadavkách a aby sme to urobili tou najkratšou možnou cestou," opísal situáciu.

Vyjadril presvedčenie, že tento pozitívny trend debát z Luxemburgu sa podarí udržať aj počas nadchádzajúceho summitu lídrov EÚ vo štvrtok a piatok v Bruseli.

Okrem toho verí, že keď sa predstaviteľom členských krajín ohľadom občianskych návrhov cez CoFoE podarí dosiahnuť úspechy na úrovni európskej dvadsaťsedmičky, potom vznikne perspektíva aj na rokovania o tom, či sa pustiť do otvárania zmlúv vrátane tých na úrovni inštitucionálnej a rozhodovacej štruktúry EÚ.



Klus ešte pred diskusiami diplomatov v Luxemburgu upozornil, že Slovensko nenamieta proti otváraniu základných zmlúv o EÚ, ale neželá si zmenu legislatívy o fungovaní EÚ len kvôli zmene samotnej. "Súhlasíme s tým, že sa teraz treba sústrediť na tie veci a návrhy, ktoré si nevyžadujú potrebné zmeny legislatívy EÚ," vysvetlil.

Viaceré európske médiá v tejto súvislosti upozornili, že dohoda na otváraní a zmenách zásadnej legislatívy EÚ bude komplikovaná, lebo si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín eurobloku, a ten v súčasnosti chýba.






(spravodajca TASR Jaromír Novak)