Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Klus: Národný konvent v Košiciach zhodnotí výsledky a návrhy CoFoE

Martin Klus, archívne foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Do konca januára už budú známe súhrnné výsledky všetkých štyroch občianskych panelov, na ktorých sa zúčastnilo 800 náhodne vybraných Európanov.

Brusel 15. decembra (TASR) - Slovensko sa koncom januára pripravuje na svoj národný konvent v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), aj keď pandémia koronavírusu môže ovplyvniť podobu tohto podujatia. V rozhovore pre TASR to v Bruseli uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus (SaS).

Klus, ktorý má v rámci slovenského rezortu diplomacie na starosti CoFoE, upozornil, že vývoj pandemickej situácie je ťažko predvídateľný, ale vyjadril nádej, že 27. januára v Košiciach sa podarí uskutočniť národný konvent, ktorý je vnímaný ako akási strednodobá hodnotiaca konferencia.

"V akom to bude formáte sa ešte ukáže. Minimálne to bude, dúfam, v hybridnom formáte," uviedol Klus. To znamená, že časť účastníkov by bola prítomná fyzicky a časť by sa pripojila prostredníctvom internetu.

Štátny tajomník však zdôraznil, že organizátori už odoslali sériu pozvánok aj do Európskej komisie a Rady EÚ, čo má podčiarknuť dôležitosť slovenskej konferencie.

"Dúfam, že sa do toho zapoja aj občania, pretože o nich to v prvom rade musí byť a bol by som rád, keby boli prítomní aj mladí ľudia," dodal Klus a spresnil, že na mladých ľudí bola v priebehu leta zameraná takzvaná "roadshow", čiže stretnutia s občanmi v regiónoch Slovenska a séria podujatí na školách, ako aj ďalšie aktivity, ktoré pripravuje MZVEZ.



Do konca januára už budú známe súhrnné výsledky všetkých štyroch občianskych panelov, na ktorých sa zúčastnilo 800 náhodne vybraných Európanov. Zároveň budú známe aj konkrétne návrhy, zrodené počas niekoľkomesačného dialógu inštitúcií EÚ a politikov s občanmi, ktoré boli zozbierané aj cez digitálnu platformu.

Na otázku TASR, či Slovensko sleduje priebeh tohto dialógu a aj návrhy požadované občanmi na reformu fungovania EÚ, Klus odpovedal, že na MZVEZ je to záležitosťou Odboru všeobecných záležitostí a sleduje to aj on ako národný koordinátor pre CoFoE.

"Pokúšame sa vnímať nielen to, čo občania na celoeurópskej úrovni hovoria a požadujú, ale aj to, akým spôsobom sa vyvíja táto diskusia. Máme nastavený náš národný konvent tak, aby v sme januári už mali možnosť posúdiť základné profesionálne východiská od odborníkov zo všetkých štyroch panelov, ktoré boli pre tento účel vytvorené," uviedol Klus v závere rozhovoru.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)