Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Klus: Ohrozenie Ukrajiny je hrozbou pre celú Európu

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Martin Klus. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie opätovne zdôraznil, že Slovensko jednoznačne podporuje nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

Brusel/Bratislava 23. februára (TASR) - Slovensko vyzýva na jednotnú a ráznu odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé. V utorok to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus, podľa ktorého musia byť súčasťou tejto reakcie aj "veľmi bolestivé sankcie" voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom v stredu informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Slovensko aj so svojimi spojencami z EÚ a NATO vyzýva na jednotnú a ráznu reakciu, ktorej súčasťou budú pre Putinov režim veľmi bolestivé sankcie. Reagovať na neprípustné kroky Ruska a pomáhať Ukrajine dnes znamená tiež podporovať celú Európu a Slovensko v nej. Ide aj o našu bezpečnosť a spoločnú budúcnosť," uviedol Klus rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie opätovne zdôraznil, že Slovensko jednoznačne podporuje nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. "Nebudeme však len nečinne stáť a dookola vyjadrovať podporu či naše znepokojenie. Naopak. Na tento agresívny krok Ruska musíme odpovedať...," uviedol Klus.

Podľa štátneho tajomníka Rusko svojím konaním ukázalo, že "uprednostňuje konflikt pred mierom, diplomaciou či dialógom".

"Medzinárodné právo, nezávislosť či zvrchovanosť iného štátu pre ruské vedenie absolútne nič neznamenajú," vyhlásil Klus.

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR zároveň na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti vôbec po prvýkrát inicioval začatie spoločnej diskusie o otázke zaistenia bezpečnosti a ochrany novinárov v Európskej únii, ktorá je podľa neho "kľúčovým prvkom slobody médií". Spravil tak na pozadí štvrtého výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

V rámci diskusie o pokračovaní Konferencie o budúcnosti Európy zase Klus apeloval na dodržanie základných princípov, ako sú otvorenosť, transparentnosť, či inkluzívnosť.