Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Klus: Slovensko predstaví požiadavky občanov a odporúčania ku CoFoE

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Klusa treba teraz občanom ukázať, čo sa s ich návrhmi udeje, aby dostali adekvátnu spätnú väzbu.

Bratislava/Brusel 27. januára (TASR) - Slovensko vo štvrtok (27. januára) urobí súhrn svojich národných odporúčaní ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE). Bude to príspevok do celourópskej debaty o budúcnosti EÚ.

"Predstavíme veľmi konkrétne požiadavky občanov, ktoré sme získali počas roadshow alebo ktoré naši občania získali počas diskusií na európskej pôde," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Štvrtkové podujatie považuje za dôležité. "Pretože je to práve v čase, keď už mnohí naši občania vyjadrili, aké majú očakávania od samotnej Konferencie o budúcnosti Európy," doplnil Klus.

Minulotýždňové plenárne zasadnutie CoFoE v Štrasburgu hodnotilo 90 konkrétnych odporúčaní z dvoch ukončených občianskych panelov. Hodnotené návrhy občanov sa týkali oblastí a tém ako právny štát, bezpečnosť, európska demokracia, životné prostredie a zdravie.

Podľa Klusa treba teraz občanom ukázať, čo sa s ich návrhmi udeje, aby dostali adekvátnu spätnú väzbu. "Na tomto musíme aktívne pracovať a som rád, že francúzske predsedníctvo v Rade EÚ si to dalo ako jednu zo svojich top priorít, aby sme tento proces v nejakej podobe ukončili alebo ho pripravili na nejakú ďalšiu fázu," podotkol.

Klus podporuje návrhy, aby dialóg s občanmi pokračoval aj po skončení konferencie.