Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kmec: EÚ musí vystupovať jednotnejšie, aby ju veľmoci rešpektovali

Na archívnej snímke Peter Kmec. Foto: TASR - Michal Svítok

Na margo odporúčaní CoFoE na vylepšenie fungovania EÚ zdôraznil, že bude závisieť od vôle politických lídrov, či sa ich podarí pretaviť do praxe.

Bratislava 10. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) musí vo svete vystupovať jednotnejšie, aby ju rešpektovali iné veľmoci. K tomuto by malo prispieť zjednodušenie a zefektívnenie rozhodovacieho procesu v oblasti zahraničnej a obrannej politiky a posilnenie obranných spôsobilostí EÚ v rámci koncepcie tzv. strategickej autonómie, uviedol pre TASR podpredseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Peter Kmec z mimoparlamentného Hlasu-SD v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE).

Na margo odporúčaní CoFoE na vylepšenie fungovania EÚ zdôraznil, že bude závisieť od vôle politických lídrov, či sa ich podarí pretaviť do praxe.

"Záverečná správa Konferencie o budúcnosti Európy obsahuje 49 tematických návrhov, ktoré sú rozpracované do viac ako 320 opatrení v deviatich tematických okruhoch. Všetky návrhy sú založené na odporúčaniach občanov, ktorí sa stretli v rámci európskych občianskych panelov, národných občianskych panelov alebo prispeli svojimi nápadmi do viacjazyčnej digitálnej platformy," pripomenul.

Ide podľa neho o veľmi vzácny súbor nápadov, ktoré treba zohľadniť pri formovaní budúcej európskej legislatívy. "Občianske návrhy možno rozdeliť do dvoch častí. Tie, ktoré možno implementovať v rámci existujúcich zmlúv (napríklad európska minimálna mzda, zdravotnícka únia, obranná únia atď.) a tie, ktoré si budú vyžadovať zmeny základných zmlúv (napríklad väčšinové hlasovanie v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky)," doplnil. Zdôraznil, že otváranie základných zmlúv má zmysel iba vtedy, ak budú tento krok podporovať aj členské štáty EÚ.