Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kmec odmieta dvojakú politiku Budapešti voči Slovensku

Na archívnej snímke Peter Kmec. Foto: TASR - Michal Svítok

Korčok zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Podpredseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Peter Kmec z mimoparlamentného Hlasu-SD odmieta dvojakú politiku Budapešti voči Slovensku. Víta iniciatívu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pri rokovaniach o aktuálnych slovensko-maďarských problémoch na bilaterálnej úrovni.

Prípadné skupovanie pozemkov na Slovensku zo strany maďarskej vlády označil za neprijateľné. Problém však vidí na oboch stranách, podobne ako aj nezaradený poslanec pôsobiaci v Progresívnom Slovensku Tomáš Valášek.

„Z hľadiska európskych problémových tém, akými je napríklad migrácia, vítam korektnú diskusiu s partnermi V4 vrátane Budapešti. Z hľadiska bilaterálnych vzťahov mi však zásadne prekážajú iniciatívy Budapešti, ktorá finančnými injekciami a bez vedomia slovenskej strany skupuje slovenskú pôdu," zdôraznil Kmec. Podotkol, že maďarská strana takto využíva priestor, ktorý jej nečinnosťou a amaterizmom ponúka slovenské ministerstvo pôdohospodárstva.

„Je nutné začať konať, pretože sa jeden deň prebudíme a bude neskoro. Verím, že v Budapešti iniciatívu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí zoberú vážne, inak sa obávam, že môže dôjsť k zhoršeniu bilaterálnych vzťahov a prehĺbeniu nedôvery medzi oboma krajinami," upozornil.

Strana Hlas-SD preto vyzvala vládu, aby začala konať a riešiť vzniknutý problém s vykupovaním slovenskej pôdy maďarskou štátnou agentúrou. Hovorí o obavách z ohrozenia územnej integrity SR. „Národ, ktorý stratí vlastnú pôdu, postupne stratí aj vlastný štát," podotkla strana.

Valášek skonštatoval, že ak sa potvrdia podozrenia o skupovaní pozemkov zo strany Maďarska na Slovensku, ktoré naznačil šéf našej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), ide minimálne o porušovanie dobrej diplomatickej praxe.

„Potom sa treba spýtať, prečo Orbánovej vláde nadŕžame v iných veciach. Napríklad, prečo sa vysokí predstavitelia našej vládnej koalície zúčastňujú na podujatiach ako nedávny 'Demografický samit' v Budapešti, ktorých celou pointou je vykresliť premiéra Viktora Orbána ako lídra celého regiónu a kopnúť si do Európskej únie. Jedno ani druhé nie je v našom záujme," podotkol.

Dodal, že maďarský premiér šikovne a cynicky využíva zlyhania súčasnej i predošlých slovenský vlád. „Naši maďarsky hovoriaci spoluobčania sa nemýlia, keď sa sťažujú na katastrofálne cesty. Rezort poľnohospodárstva je v katastrofálnom stave, nebol prioritou pre žiadnu z vlád a najviac to cítia ľudia na juhu, kde väčšie percento ako inde na Slovensku žije z pôdy," zdôraznil a apeloval na koalíciu, aby si upratala v zahraničných vzťahoch a neignorovala problémy juhu.

Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko skonštatoval, že na Slovensku sa opäť začína hystéria z ohrozovania Maďarmi. Zdôraznil, že územná celistvosť a hranice SR sú nedotknuteľné. Jeho strana kritizuje najmä Korčoka. Naznačuje, že Korčok robí „špinavú politiku na vyvolanie napätia s Maďarmi", aby rozbil jednotu V4. Tvrdí, že Brusel sa bojí spolupráce Orbána s českým premiérom Andrejom Babišom i spolupráce krajín V4. Korčoka SNS vyzvala, aby prestal s „agresívnou politikou". Strana verí, že slovenské a maďarské vzťahy neskončia napätím.

Korčok sa nedávno stretol s maďarským ministrom zahraničia Péterom Szijjártóom. Na spoločnej tlačovej konferencii naznačil otázku skupovania budov v Košiciach i poľnohospodárskej pôdy maďarskou vládou. Korčok zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode. Deklaroval záujem na budovaní dobrých vzťahov. Korčok už avizoval, že nadobúdanie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam cudzími štátmi má prejsť legislatívnymi zmenami.